Орест Сарматський

Агро-новини 7 листопада

lyst07

Новини аграрного сектору

Вчені створили робота-агронома

Британські і норвезькі вчені створили прототип мобільного робота, який допоможе проводити сільськогосподарські експерименти і стежити за станом рослин.

Thorvald оснащений безліччю датчиків й працює в автономному режимі близько 24 годин, передає Аggeek.

Цей робот — легка і міцна рама вагою 150 кг, встановлена на збалансовані колеса. За рахунок того, що на кожному колесі є електронний двигун по 600 Вт, платформа легко долає безліч нерівностей, і маневрена настільки, що здатна проїжджати між рядами, не зачіпаючи зелень.

071101
071101

На платформі встановлено безліч приладів, в тому числі GPS, лазер і тепловізор. Завдяки такому обладнанню робот замінить ряд сільгосптехніки і пару агрономів. Він може розпушувати землю, видаляти бур'яни лазером, обприскувати рослини. Thorvald оснащений датчиками, які допомагають відслідковувати стан ґрунту і культур, визначати якість врожаю.

Зараз вчені вивчають, чи навчився Thorvald припікати лазером бур'яни, не пошкоджуючи зерна і листя інших культур. Незважаючи на те, що вагу можна подвоїти, встановивши інші і більш важкі прилади, платформа завдасть грунту меншої шкоди, ніж громіздкий трактор.

Ґрунт не ущільнюється під час застосування такого устаткування, а значить, можна сконцентрувати увагу на інших сільськогосподарських аспектах.

Бізнес очікує, що рейдерських захоплень стане менше

Прийнятий в жовтні законопроект № 5067 сприятиме зменшенню кількості рейдерських захоплень, що є величезною загрозою для економічного росту країни.

Таку думку висловили в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу». Зокрема, відтепер нотаріальному засвідченню підлягатиме справжність підпису на установчому документі, передавальному акті, розподільчому балансі юридичної особи та заяві про вихід з товариства. Це вирішить нагальну проблему, яка пов`язана з незаконними діями рейдерів, які подавали реєстратору протокол зборів учасників товариства чи інші документи, відповідно до яких права переходили до невідомої особи.

071102
071102

Додатковими змінами є посилення адміністративної та кримінальної відповідальності усіх причетних до несанкціонованого заволодіння активами й нерухомістю, що дозволить запобігти змовам між рейдером та реєстратором чи нотаріусом. Тепер передбачено штраф за адміністративну відповідальність у розмірі 8 500 грн, замість 340 грн, а також кримінальну — до восьми років позбавлення волі і спеціальну конфіскацію всього майна.

Окрім цього, особою, яка вважає, що її право порушено для оскарження рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єкта державної реєстрації збільшено термін подання скарги до Міністерства юстиції України та його територіальних органів з 30 календарних днів до 60 календарних днів.

Прогноз: молоко буде дорожчати до кінця року

За два місяці закупівельні ціни на молоко виросли на 20%. Про це повідомили в Асоціації виробників молока (АВМ).

«Серед причин, що призвели до здороження продукту, — зростання собівартості продукції через девальвацію гривні, фактор сезонності, зростання експортного попиту та підвищення цін на фураж», — коментує аналітик АВМ Яна Музиченко.

Як пояснює експерт, зростання собівартості продукції спричинило здешевлення гривні (якщо у січні 2016 р. долар коштував 24 грн, то у вересні — 26,9 грн). Адже значну частку в собівартості виробленого молока складають імпортні матеріали (вітамінно-мінеральні добавки, ветеринарні препарати, спермопродукція тощо). Наступною ємною складовою собівартості є паливо та паливно-мастильні матеріали. Так, середня ціна літри дизпалива на кінець вересня склала 19,47 грн, що на 13,3% вище за ціну, зафіксовану у 2015-му році, та на 21% — у 2014. І це за умов, коли ціни на нафту у світі падають.

071103
071103

Крім того, у зв’язку з посушливими погодними умовами співвідношення зерна продовольчої якості та фуражу схиляється в бік першої. Це, у свою чергу, зумовлює експортоорієнтованість вітчизняного виробника зернових, і стимулює підвищення цін на фураж на внутрішньому ринку. Відповідно, цей фактор впливає на здороження утримання ВРХ і спонукає фермерів здешевлювати раціони харчування. Це впливає на продуктивність корів, а деяких випадках — і на загальне поголів’я.

Ще один фактор, за словами Яни Музиченко, — зростання експортного попиту. Останні місяці світовий ринок дедалі більше демонструє сигнали відновлення після затяжної кризи, проте пропозиція все ще перевищує попит.

Тенденція зростання цін на молоко буде актуальною до кінця року. За прогнозами АВМ, ціни на сировину зростуть на 10% до 8 грн за літр (молоко ґатунку екстра).

 

Вибір читачів за тиждень

Відео