Орест Сарматський

Агро-новини 8 грудня

січ17

Новини аграрного сектору

Аграріям допоможуть із купівлею вітчизняної сільгосптехніки

Аграрний комітет ВРУ підтримав законопроект №4024а «Про внесення змін до Закону України «Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу» щодо деяких питань виробництва та відновлення сільськогосподарської техніки».

Про це повідомив на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook народний депутат Олег Кулініч, пише Тraktorist.ua.

Законопроект передбачає розширення можливостей використання коштів державної підтримки, які спрямовуються на зниження витрат сільгосптоваровиробників на придбання нової та відновленої вітчизняної техніки і обладнання.

181101
181101

«Під поняттям «відновлена техніка» мається на увазі вдосконалена сільгосптехніка і обладнання с/г виробників вітчизняними машинобудівними підприємствами до рівня, що відповідає вимогам, встановленим для нової техніки», — пояснює Олег Кулініч.

За словами нардепа, реалізація такої норми дозволить «продовжити життя» техніки і обладнання, що станом на сьогодні використовується сільгосптоваровиробниками із одночасним скороченням капітальних витрат таких виробників і завантаженням підприємств вітчизняного машинобудівного комплексу.

Аграрний комітет схвалив дорожню карту щодо розвитку сімейних ферм

Аграрний комітет ВРУ схвалив рекомендації за результатом проведених комітетських слухань на тему: «Трансформація АПК України. Стимулювання розвитку сімейних фермерських господарств та їх оподаткування».

Про це повідомив на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook заступник голови Секретаріату у Міжфракційному депутатському об'єднанні Дмитро Шнайдер.

181102
181102

За його словами, відповідні рекомендації були підготовлені у тісній співпраці з усіма учасниками слухань, в тому числі з Міністерством аграрної політики та продовольства України і Національною академією аграрних наук (НААН).

«Документ є своєрідною комплексною «Дорожньою картою», яким, із урахуванням Європейського досвіду, комітетам ВРУ, на законодавчому, та Кабміну, міністерствам, на виконавчому, рівнях рекомендовано виконати, у чітко визначені терміни, відповідні кроки, виконання яких дозволить розвинути сімейне фермерство, сільськогосподарську кооперацію та дорадництво, а також удосконалити механізми їх державної підтримки. Будемо сподіватись на контрольну функцію Верховної Ради, яка буде в змозі проконтролювати хід виконання кожного пункту Рекомендацій», — зазначив він.

Стала відома дата проведення парламентських слухань про ринок землі

Верховна Рада України ухвалила Постанову щодо проведення 21 грудня парламентських слухань на тему: «Регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення»

Про це у своєму блозі на «Ліга.net» зазначив заступник голови Аграрної партії України (АПУ) Денис Марчук.

За його словами, після оприлюднення е-декларацій стає зрозуміло чому ряд чиновників виступає за зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. В той час як сільгоспвиробникам не вистачає обігових коштів на посівну і вони змушені кредитуватися в банках під 30% річних, в чиновників вдома в готівці лежать мільярдні суми невідомого походження.

181103
181103

«Якщо припустити, що 1 га української землі в середньому коштуватиме $1 тис. (26 тис. грн), то за 12 млрд грн готівки, які знаходяться на руках в депутатів Верховної Ради можна придбати біля 500 тис. га української землі», — зазначив він.

Також додав, що ще по кілька сотень тисяч гектарів землі можуть придбати члени Кабінету міністрів, прокуратури, суду.

«От і робімо висновки кому вигідно зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення: сільгоспвиробникам, які не зможуть собі це дозволити чи чиновникам в яких на це вже готова «заначка»?», — підсумував Денис Марчук.

Вибір читачів за тиждень

Відео