Олег Снітовський

Американець в Тернополі завтра роздаватиме гроші, правда, не всім

about-press-ucmc (Copy)

Громади Тернопільщини отримають грошові призи за поступ у розвитку спроможності. «Індекс спроможності місцевого самоврядування» (РМСІ) презентує у Тернополі програма DOBRE.

Як повідомив «Терену» Координатор комунікації децентралізації в Західній Україні Українського кризового медіа-центру Михайло Цьомик, в п'ятницю, 6 грудня 2019 року об 11:30 у Тернополі в готелі «Глобус» (вулиця Степана Будного, 18) відбудеться презентація індексу спроможності об'єднаних громад.

- Програма DOBRE щороку вимірює Індекс спроможності громад-партнерів за 20-ма показниками діяльності місцевого самоврядування. Основні характеристики, які оцінюються, – лідерство та управління, надання послуг у громаді, управління фінансами та бюджетом, участь громадськості. Принципи та методологію оцінки презентують у Тернополі й запропонують для використання усім громадам області, - розповів Михайло Цьомик.

Передбачається, що під час заходу керівник програми USAID DOBRE Беррі Рід нагородить громади-партнери програми DOBRE, які продемонстрували найбільший поступ у розвитку спроможності.

Кращі громади отримають грошові призи для реалізації своїх проектів в рамках стратегії розвитку.

Вимірювання спроможності ОТГ дає змогу визначити слабкі та сильні сторони місцевого самоврядування в конкретній громаді, визначити акценти і покращувати результати.

Деякі з громад зараз пропонують переформатувати чи об'єднати, ретельно не дослідивши передумови. Часто навіть маленькі громади демонструють вражаючі результати росту і якість послуг, є фактично спроможними, тож можуть дати собі раду.

Крім того, цей інструмент - хороший засіб для мешканців інформувати владу про актуальні проблеми.

Нагадаємо, Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) - це п’ятирічна програма, що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма спрямована на посилення місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку ОТГ, підвищення рівня залученості громадян до прийняття рішень та забезпечення підзвітності та прозорості в громадському управлінні.

Фото: УКМЦ

Вибір читачів за тиждень

Відео