Ростислав Фук

Аутизм – що потрібно знати про хворобу

В Україні офіційно є 8 тисяч дітей з аутизмом

День гордості за досягнення людей з аутизмом або Autistic Pride Day відзначають у світі 18 червня, повідомляють на сторінці Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Відзначення цього дня заснували з ініціативи організації Aspies For Freedom, яка об'єднує людей з синдромом Аспергера та іншими аутичними розладами.

В Україні офіційно є 8 тисяч дітей з аутизмом. Через складнощі діагностування реальна кількість може сягати набагато більше.

На розлад аутистичного спектру (РАС) в даний час страждає 1 з 68 дітей. Хвороба зустрічається частіше, ніж дитячий рак, діабет та СНІД разом узяті.

Педіатр не може виявити аутизм, але він може побачити перші ознаки розладу та направити дитину до психіатра. Є опитувальник М-CHAT, який педіатр робить у віці 18 місяців. І якщо видно, що набрана кількість балів свідчить про проблеми, то він повинен рекомендувати звернутися до іншого фахівця, – йдеться в повідомленні.

З якими труднощами зустрічаються українці, які мають дітей із таким діагнозом:

  • Передусім далеко не всюди є реабілітаційні центри або фахівці, які можуть надати кваліфіковану допомогу. Особливо це стосується невеличких міст і селищ.
  • По-друге, це вартість реабілітації, яку посилити далеко не кожна сім'я.
  • По-третє, постійний домашній супровід - хтось із батьків залишається вдома, бо треба наглядати за дитиною. Ці труднощі стосуються маленьких дітей.
  • Виникають також і проблеми соціалізації та аутизації сім’ї. Недостатньо та подекуди взагалі немає психологічної підтримки сім’ї, і батьки від цього дуже страждають.
  • Наступна проблема - доступ до закладів освіти. Потрібно розвивати інклюзію в нашій країні, навіть у такі нелегкі часи, як зараз, бо це шлях до розвитку й адаптації в суспільстві.
  • Залучення до різних активностей, які допомагали б адаптуватися або навчитися заробляти гроші.
  • Дорослій людині з важкими порушеннями також потрібен нагляд. Високофункціональні аутисти та люди з синдромом Аспергера, зазвичай, знаходять собі робочі місця та створюють сім’ї. А от особам із важкими порушеннями поки що дуже важко впоратись з життєвими обставинами.

Дітям з аутизмом потрібні не лише вчасна корекція і допомога, а й любов та турбота.

На державному рівні - організація роботи дітям та дорослим з аутизмом, забезпечення соціального супроводу та реабілітації, – кажуть медики.

 

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео