Тамара Коблик

Автор ескізу кращої монети 2021 року - відомий художник з Тернопільщини

Монета «До 30-річчя незалежності України» перемогла в усіх трьох номінаціях

За результатами відкритого голосування за кращу монету 2021 року в усіх трьох номінаціях – «Краще розкриття теми», «Краще художнє рішення», «Найпопулярніша монета» – перемогла пам’ятна монета з нейзильберу номіналом 5 гривень – «До 30-річчя незалежності України». Автором ескізу цієї монети став відомий український художник з Бережан Олег Шупляк. Про це повідомили у пресслужбі Національного банку України.

Ця монета присвячена доленосній події, що відбулася 24 серпня 1991 року, коли Верховна Рада України ухвалила історичний документ – Акт проголошення незалежності України.

Символічно, що в час, коли наша країна кров’ю на полі бою відстоює своє право на свободу і незалежність, саме ця монета знайшла найбільший відгук серед українців.

Композиція на монеті зображує Україну: безкрайні мальовничі поля у вигляді стилізованих орнаментів, над якими летять лелеки, та зображення кольорової вишиваної стрічки, що символізує код нації і нагадує ДНК.

Автором ескізу цієї монети став відомий український художник Олег Шупляк. Широку популярність здобула його серія картин «Двовзори» – авторська назва картин-ілюзій із подвійним змістом (за мотивами однієї з таких картин і створено реверс монети-переможниці).

Скульптор монети – Володимир Атаманчук; програмне моделювання здійснив Віталій Андріянов (працівники Банкнотно-Монетного двору НБУ).

Фото Національного банку України

Вибір читачів за тиждень

Відео