Анастасія Кисіль

Національний банк вводить в обіг незвичайні монети у формі ромба (фото)

IMG_3859

В Україні з'явилися незвичайні монети, зроблені у формі ромба, номіналом у 10 гривень. З 30 грудня Нацбанк ввів їх у обіг.

Про це повідомляється на сайті регулятора.

Доступним для продажу є набір з чотирьох монет «Козацькі клейноди», вироблених зі срібла. Їх продають у футлярі з флоковим покривом у сувенірній упаковці та у дерев'яному футлярі.

Монети присвячені атрибутам влади в козацьку добу - клейнодам. 

- Історична традиція впродовж віків визначила перелік клейнодів Війська Запорозького – прапор, булава, бунчук, печатка, пернач, литаври, сурми, каламар тощо. Саме гетьманські печатки – невід’ємні атрибути влади гетьманів Григорія Лободи, Богдана Хмельницького, Петра Дорошенка та Івана Скоропадського несуть смисловий акцент набору монет і представляють козацьку добу від її зародження до присмерку й уособлюють потужні історичні пласти, - йдеться у повідомленні.

Як виглядають незвичайні монети?

На аверсі монет розмістили вгорі державний герб, під ним напис «Україна», на трьох монетах ліворуч, на одній - праворуч буде позначено номінал, знизу - рік карбування, масу, позначення металу та його проби й логотип Банкнотно-монетного двору НБУ. У центрі кожної з монет можна побачити козака Мамая, козацькі клейноди та інші артефакти епохи.

На реверсі монет є гетьманські печатки (елемент оздоблення – локальна позолота), а також напис «Козацькі клейноди».

IMG_3858
IMG_3858

IMG_3857
IMG_3857

Загальний тираж монет у двох версіях футлярів - 2000 штук, маса дорогоцінного металу в чистоті - 124,4 г.

Нагадаємо, в Україні вже є цікава пам’ятна монета Рік Тигра номіналом 5 гривень.

Фото НБУ

Вибір читачів за тиждень

Відео