Віра Олександрович

Банкір розповів тернополянам, чого не можна нікому говорити

шахрай

Які види шахрайства загрожують жителям Тернопілля і як від них вберегтися, розповіли правоохоронці сьогодні, 6 лютого.

До розмови долучилися і представники банківської сфери краю. Їхні тривоги – небезпідставні, адже у нашій країні збільшилася кількість махінацій із банківськими картками.

- Громадянин отримує СМС-ку із текстом «Ваша картка заблокована». Там вказаний номер телефону, за яким треба звернутися, начебто для того, щоб згодом із карточки сторонні особи не зняли гроші, - пояснює заступник начальника управління кримінального розшуку Головного управління національної поліції в області Михайло Шмиглик. – Коли людина віддзвонюється за тим номером, їй кажуть: «Ви зателефонували в «Ощадбанк». Невідомі особи намагалися зняти з вашої картки кошти. Ми хочемо запобігти цьому, але нам треба знати ваші повністю номер карточки і пін-код». Довірливі люди відразу повідомляють шахраям усі дані.

Торік шахраї таким чином обманули українців на 275 мільйонів гривень. І це – попри широку інформаційну кампанію, яку ініціювали правоохоронці. Наші люди – досі надто безпечні, хоча основним захистом від шахрайських дій є наразі особиста пильність кожного громадянина, наголосив начальник філії обласного управління «Ощадбанку» Ярослав Соляр.

- Ніколи і нікому не можна розголошувати номер картки і пін-код до неї, а також код із трьох цифр, що вказаний на звороті картки, - наполягає він. – Цього не можна нікому говорити! Тим паче, жоден банкір не буде дзвонити і запитувати конфіденційну інформацію. Жоден! Він лише може запросити вас прийти у відділення банку. Якщо сталася якась проблема із карткою, банк відразу її блокує. Все! Ніхто нічого не з’ясовує по телефону. У такому випадку ви можете щось виправити лише особисто у відділенні банку. 

Якщо у вас все ж виникла підозра про шахрайство, одразу повідомите про це співробітникам банку. Тоді спеціалісти терміново заблокують вашу картку і картку, на яку зловмисник вивів гроші. Якщо зволікати, процес встановлення руху коштів значно ускладниться, підкреслили правоохоронці.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео