Батьки vs вчителі: хто забезпечить кращі шкільні емоції тернопільським школярам

IMG_3739 (Copy)

У ХХІ столітті хотілось би відійти від ідеалів «Совдепії» і внести барви в учнівське життя, в мірах розумного, звісно ж. Такі ідеї зявляються у тернопільських школах. Щоправда, вони поки поодинокі, але ініціатива, як не дивно, надходить від учительського складу, а не учнівського чи батьківського.

Директор ТНВК «Школа-Ліцей №6 ім. Назарія Яремчука» вчора, на загальношкільних зборах, які відбулися в «Березолі», отримав нагоду дізнатися, що найбільше турбує батьків, діти яких навчаються у випускних класах.

- Виявилося, що найбільше переживають про те, як відзначити випускний і останній дзвоник, але стандартно, на площадці, щоб всі стояли і слухали. І щоб дзвоник обовязково подавала дівчинка на плечі у випускника. Бо так звикли, так було колись, - веде мову Олександр Остапчук, у своєму дописі на «Facebook». - І випускний у ресторані, щоб дівчатка продемонстрували свої плаття, бо це у них буде лише раз і т.д.

Остапчук
Остапчук

Остапчук2
Остапчук2

Директор обурений однотипним мисленням батьків, які звикли робити те, що вважають за потрібне, замість того, щоб прислухатися до побажань своїх чад. Звичайно, правила, стандарти і традиції повинні шануватися сучасним поколінням, але вносити нові ідеї потрібно також.

- Шановні батьки! У вас чудові діти, у них в нашій школі-ліцеї буде набагато більше прекрасних моментів: і урочистих, і знаменних, і трепетних, ніж традиційна лінійка. Вони зможуть у випускному класі відчути смак молодечого шкільного життя. Це ми вам обіцяємо! Але не обмежуйте сприйняття нового і якісного, - продовжує пан Олександр. - Так хочеться, щоб ми зняли стереотип, що перше вересня - це лінійка, виступаючі і т.п. Творімо кращі моделі настрою.

Олександр Остапчук від імені вчительського колективу зазначає, що вони прислухаються до всіх думок, але і досвід вчителів, і потяг молодих до чогось нового і якіснішого підказує їм, що все, що вони роблять – добре.

В приклад педагог ставить невдалу спробу батьків допомогти випускникам із випускним альбомом:

- В одній із наших шкіл випускники під керівництвом батьків виготовляли випускний альбом. Вирішили батьки взяти все під свій контроль, адже за альбом платять вони, а отже, знають краще, яким має бути альбом. В результаті якість фотосесій і самих фото – низька, а вчителям, які навчали випускників, місця в альбомі не знайшлося...

Олександр Миколайович робить спроби закликати батьків випускників частіше відвідувати гімназію та приходити на уроки чи скінди – сучасні колективно-індивідуальні дійства:

- Відчуйте, як дітям в школі, чи співпадають ваші очікування з нашими діями і результатом. Відірвімося трішки від землі, даймо волю фантазії, шукаймо романтику! Бо зачерствіємо і далі маятника у дзвонику не полетимо.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео