Дмитро Юрас

Від даркроманів до класики: що найчастіше читають у тернопільській бібліотеці 

Молодь віддає перевагу фентезі та пізнавальній літературі, класична література має більший попит серед старших читачів і читачок

Читання книг залишається популярним захопленням серед багатьох. Жанри, автори та тематика — справа особистого смаку й вподобань. Однак літературні тренди все ж існують. 

Що з книг з'являється і що зараз читають, можна побачити в Київському метро, — своїм спостереженням нещодавно поділився під час лекції у Тернополі відомий літературознавець, критик, перекладач Ростислав Семків. 

Що найчастіше читають у Тернополі, вирішили з’ясувати журналісти Терену, побувавши у центральній міській бібліотеці. 

Детективи, фентезі, психологія 

Читачі і читачки бібліотеки різного віку. Останнім часом активізувалася молодь, яка віддає перевагу фентезі, особливо даркроманам. Це так звані “темні романи”, для яких характерні елементи готики, психологічної драми, романтики. Крім того, часто читають пізнавальну літературу, нонфікшн, – розповідає головна бібліотекарка Тернопільської міської центральної бібліотеки Юлія Кіндзерська.

Із жанру фентезі популярна Трейсі Вульф, особливо її книга “Жага” — про вампірів, ремейк на “Сутінки”. Молодь також цікавиться психологією. Фінансова грамотність стає популярною. Ми в читацький зал замовляємо багато такої літератури, — каже Юлія Кіндзерська. 

Молодь захоплюється фентезі та психологією, - розповідає Юлія Кіндзерська

Вікова категорія від 18 до 60 років цікавиться детективами, продовжує бібліотекарка. 

Цілими комплектами ми замовляємо детективи Тесс Геррітсен, Алекса Фінлі. К.Хантер. Також дуже популярні романи Сари Джіо та Коллін Гувер. Ці видання спочатку набирають популярності в інтернеті, потім люди приходять до нас, і ми відповідно замовляємо новинки, — зазначає вона. 

Класична література більше має попит серед старшого покоління.

Вони і детективи люблять, і класику. Класику ми не списуємо, в нас стоять старі видання ще 80-тих років. Це твори Тараса Шевченка, Івана Франка, Йогана Вольфганга фон Гете, Фрідріха Шиллера. Вони досі користується попитом. Люди приходять і читають, — говорить Юлія Кіндзерська.

Особливо популярні книги сучасних українських авторів і авторок. 

Макса Кідрука молодь дуже часто читає, також детективи Андрія Куркова. Ще Юрія Винничука, Софію Андрухович, Василя Шкляра. Серед тернопільських краєзнавців в нас дуже популярний Тарас Циклиняк. Коли виходить його нова книга, він дарує її нам. Іноді ми навіть не встигаємо оформити, як людивже просять,  адже хочуть  читати про історію міста, — додає бібліотекарка. 

Популярні книги українських авторів

Російську літературу — на макулатуру

Наразі бібліотека активно позбувається російської літератури, її здають на макулатуру аби за виручені кошти підтримувати ЗСУ та по можливості докупити нові україномовні книги для читачів.

Ми очищаємо фонд нашої бібліотеки від російської літератури. Свого часу робили акцію “Російська література на макулатуру”. Нам дарували дуже багато російської літератури, щоб ми здавали її, а  гроші йшли на потреби ЗСУ, — розповідає директорка Тернопільської міської центральної бібліотеки Оксана Лехіцька. 

Популярні книги зарубіжних авторів

Асортимент книг постійно розширюється в тому числі і завдяки донатам у вигляді книг від читачів, котрі вже неодноразово підтримували улюблену бібліотеку.

Ми хочемо, щоб молодь читала. Ми стараємося купувати нові видання для того, щоб поповнити наш фонд. Подарувати книги для нашої бібліотеки можуть усіх охочі. Якщо ви маєте вдома сучасну літературу, яку вже прочитали і хочете поділитись з читачами і читачками, ми просимо за можливості донатити книги до фондів наших бібліотек у місті, — каже директорка.

Дізнатися більше про популярні книжкові новинки в Тернопільській центральній бібліотеці можна на інстаграм-сторінці закладу. 

Читайте також: «На одну книгу була черга із 20 охочих»: тернопільській бібліотеці бракує коштів на придбання книг

Батько українського бестселера Василь Шкляр представив свій новий роман у Тернополі (фото, відео)

Тернопільський письменник зустрівся з читачами з нагоди 20-річчя своєї повісті 

Фото Терену

Вибір читачів за тиждень

Відео