Віра Олександрович

Без обговорення і суперечок: у Тернополі менш як за 2 години встигли ухвалити 200 питань (фото)

Звернення до керівництва держави щодо фінансування сфери охорони здоров’я ухвалили тернопільські депутати. Виявилося, лише Тернополю на підвищені зарплати медичного персоналу бракує майже 172 мільйона гривень.

Це стало відомо сьогодні, 4 лютого, під час 12-ї сесії міської ради. Нагадаємо, у порядку денному було майже 200 пунктів і не одне політичне звернення. При цьому сесія тривала менш як 2 години і депутати за цей час навіть встигли на «карантинну» перерву сходити! 

Голосування

Звернення до Президента, Верховної Ради та Уряду щодо належного фінансового забезпечення сфери охорони здоров’я було у порядку денному під №3. Йшлося про кошти, необхідні для нарахування підвищених зарплат усім міським медикам. Адже відповідно до проведених розрахунків, грошей, які очікують отримати від НСЗУ на ці потреби, у нас не вистачить. 

В узгодженому представниками фракцій документі, зокрема, йшлося (цитуємо): «…Порівняно з 2021 роком оплату пакетів медичних послуг за Програмою медичних гарантій збільшили на 34 млрд грн. Зарплата включена у вартість медичних пакетів, які оплачує НСЗУ, і повинна фінансуватися із державного бюджету…». Причому лікарі тепер повинні одержувати щомісяця не менш як 20 тисяч гривень, а середній медичний персонал – 13,5 тисячі гривень. Отже, вже відомо, що Тернополю бракує майже 172 млн грн. Ба більше, бюджет громади на 2022 рік затвердили без врахування підвищень для медиків. Тому гроші попросили надати із державної казни. «За» були 38 депутатів.

Сергій Надал

Така ж кількість політиків підтримала звернення до Президента, прем’єр-міністра і голови Верховної Ради щодо скасування податку на додану вартість (ПДВ) на соціально значимі продукти харчування. Зауважимо, таке ж звернення вже ухвалили на сесії Тернопільської районної ради. Ініціатори – ті ж, фракція партії «За майбутнє».

Що цікаво, доданих «з голосу» було цій сесії аж 14 пунктів. Усі – різні. Найцікавіші серед них – два ідентичних питання «Про припинення права користування земельною ділянкою». У першому йшлося про ділянку майже 2 га на вул. Тарнавського, у другому – 2,6972 га на вул. 15 Квітня-Сахарова. Претензії були до товариства з обмеженою відповідальністю «Коледж», яке вже передало ці землі під забудову житловими будинками фірмі «Тернопільбудконтроль» (керівник – Любов Стецюра). Попри прохання адвоката забудовника, депутати все-таки дали 31 і 32 голоси «за», відповідно. Проте пообіцяли створити робочу групу, що розбереться у тому, що спричинило конфлікт. І вирішить, що робити далі із ділянками, в житло на яких вклалися тернополяни. 

Скріншот з трансляції сесії ТМР

Фактично без обговорення і суперечок обранці тернополян також ухвалили такі питання:
- «Про внесення змін в Програму «Безпечна громада» на 2021-2022 рр.» - 36 «за»;
- «Про виконання «Програми запобігання соціальному сирітству, подолання дитячої безпритульності та бездоглядності на 2018-2021 рр.» - 35 «за»;
- «Про внесення змін до Статуту комунального підприємства «Тернопільелектротранс» - 32 «за»;
- «Про затвердження переліку об’єктів комунальної власності, що підлягають приватизації» – 29 «за»;
- «Про затвердження містобудівної документації «Генеральний план с. Вертелка Тернопільської міської територіальної громади» - 30 «за»;
- «Про затвердження містобудівної документації «Детальний план території, обмеженої вул. Проектна №7, вул. Проектна №4, вул. Проектна №3, вул. Богуна, вул. Галицька, вул. За Долиною у с. Малашівці Тернопільської міської територіальної громади» - 31 «за»;
- «Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за адресою бульв. П. Куліша, 1 гр. Бухті І., Ждасі І.» - 30 «за»;
- «Про виконання Програми «Турбота» на 2019-2021 рр.» - 33 «за»;
- «Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею до 0,7990 га за адресою вул. Оболоня, 11 ОСББ «Оболоня-11» - 34 «за». 

Фото з трансляції засідання на сторінці Тернопільської міської ради у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео