Віра Олександрович

На підвищені зарплати медикам потрібно 370 млн грн, а їх на Тернопільщині немає

Півтора десятка робочих питань і аж 8 звернень розглянули 3 лютого під час сесії Тернопільської районної ради 8-го скликання.

Окрім того, голова органу місцевого самоврядування найбільшого району в Україні Віктор Козорог представив депутатському корпусу свій звіт про рік роботи на посаді, тобто за період із 10 грудня 2020 р. до 31 грудня 2021 р. Власне, іноді реакція присутніх у залі була доволі емоційною, але загалом працювати політикам вдавалося продуктивно. 

Серед найцікавішого, що відбулося на сесії, - саме звернення до керівництва держави. Так, депутати потурбували Президента і Верховну Раду щодо законопроекту №6444 від 17.12.2021 р. і спроб повернути Україні вибори за «законом Януковича». «За» проголосували 40 обранців жителів району. Така ж кількість депутатів підтримала звернення до Верховної Ради, Президента і Уряду щодо забезпечення фінансування видатків на організацію територіальної оборони.

На думку політиків, це питання - дуже важливе, особливо на тлі останніх подій, тобто зосередження військ Російської Федерації біля кордонів України. За попередніми підрахунками, громадам України на утримання підрозділів територіальної оборони необхідно орієнтовно 300 млн грн. Лише Тернопільська область потребує близько 10 млн грн. Отже, держава має виправити ситуацію. Також принагідно 40 депутатів районної ради прийняли звернення до Президента, Верховної Ради і Кабінету Міністрів, а також – Ради національної безпеки і оборони (РНБО) про відсіч вторгненню московського агресора. 

Окрім того, центральну владу просили виправити «перекос» із фінансуванням потреб медичної галузі. На думку депутатів, Президент, Верховна Рада і Уряд, а також Національна служба здоров’я України (НСЗУ) не мають права допускати фінансування доплат для медиків за рахунок місцевих бюджетів. «За» це звернення, до речі, теж проголосували 40 депутатів.

У документі, зокрема, йдеться (цитуємо): «…На початку січня Кабінет Міністрів ухвалив постанову, що передбачає підвищення базової зарплати медичним працівникам закладів охорони здоров'я державної та комунальної власності. Рішення покликане підвищити престижність праці медпрацівників установ, закладів, організацій галузей бюджетної сфери та підприємств які фінансуються або дотуються з бюджету. Для цього запропонована на 2022 рік надбавка за престижність праці медпрацівникам установ, закладів, організацій і підприємств у розмірі:
- лікарям (крім лікарів-інтернів) і професіоналам з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності, до 500%;
- фахівцям із базовою вищою і неповною вищою медичною до 300%...».

Втім, Кабмін чомусь замовчує інформацію, що в Державному бюджеті України на 2022 рік немає коштів на реалізацію відповідного підвищення зарплат, підкреслили у райраді. Мовляв, це ляже додатковим фінансовим тягарем саме на плечі територіальних громад, більшість із яких будуть не спроможними покрити ці нові видатки. Так, лише на Тернопільщині на ці доплати необхідно десь знайти близько 370 млн грн.

«Закликаємо Вас здійснити анонсовані доплати медичним працівникам не за рахунок місцевих бюджетів, які не в силі профінансувати їх, а за рахунок коштів державного бюджету», - підсумували політики.

До речі, 35 депутатів того ж дня проголосували за покладання виконання обов'язків директора Підгаєцького районного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Підгайціагроліс» на Любомира Фангу. Із 3 лютого 2022 року посадовця із додатком «в. о.» - Ігоря Дмитерка відсторонили від посади.

Фото зі сторінки Тернопільської районної ради, а також зі сторінок депутатів у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео