Безробітним Тернопільщини - про права людини

Підвол тижд права сем з б-р 07.12.2016

У рамках Всеукраїнського тижня права з нагоди Дня прав людини фахівці Козівського, Монастириського, Лановецького, Бережанського, Бучацького, Підгаєцького, Підволочиського, Чортківського районних центрів зайнятості та представники місцевих бюро правової допомоги провели ряд спільних заходів.

Так, тема правовідносин у трудовій сфері цікавила безробітних козівчан, бережанців, монастирищан та бучаччан, які побували на семінарах в РЦЗ на тему: «Офіційне працевлаштування - мій захист» за участю фахівців місцевих бюро правової допомоги. Вони дізналися про те, що використання роботодавцями нелегальної робочої сили або не оформлення трудових відносин з працівником – це порушення трудового законодавства, що передбачає адміністративну, фінансову та кримінальну відповідальність; ознайомилися з особливостями укладення трудового договору, контракту та цивільно-правового договору, обговорили переваги легальної зайнятості та наслідки нелегального працевлаштування; про відповідальність роботодавця за використання праці без оформлення трудових відносин.

бережIMG_20161208_110112
бережIMG_20161208_110112

У Лановецькому, Чортківському та Підволочиському районних центрах зайнятості відбулися семінари для безробітних, у тому числі й учасників АТО, «Легальна зайнятість: захист прав людини». Під час цих заходів мова йшла про наслідки неофіційних трудових відносин і виплати заробітної плати у конвертах, шляхи убезпечення краян від правопорушень у сфері зайнятості.

Монастириська сем з б-р право 09.12.2016
Монастириська сем з б-р право 09.12.2016

Підгаєцький районний центр зайнятості зібрав демобілізованих військовослужбовців та учасників АТО, аби ознайомити їх із можливостями отримання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги. «Ветерани війни, учасники бойових дій, зокрема учасники АТО, інваліди та учасники війни, а також члени сімей загиблих у воєнних діях (у разі порушення їхнього права на пільги та гарантії соціального запхисту, передбачені ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», мають право отримати належну правову допомогу», - зауважив представник місцевого бюро правової допомоги.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Під час усіх згаданих заходів представники відповідних бюро правової допомоги поінформували присутніх про систему безоплатної правової допомоги, про те, які завдання та функції вони виконують, ознайомили із порядком звернення для отримання первинної правової допомоги та хто має право на безоплатну вторинну правову допомогу, які документи необхідно подавати для отримання такої допомоги і порядок розгляду наданих документів та повідомлення про прийняте рішення.

Вибір читачів за тиждень

Відео