Анастасія Кисіль

Більше 100 тисяч гривень штрафу сплатили місцеві підприємці за недобросовісну рекламу в Тернопільській області

IMG_5601

У Тернопільській області за рік виявлено 67  випадків порушень законодавства про рекламу, прийнято 60 рішень про накладення штрафу на загальну суму 114,843 тисяч гривень.

- За 2021 рік сектором контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю здійснено контроль за дотриманням законодавства про рекламу щодо захисту прав споживачів реклами, під час якого досліджено 350 рекламоносіїв, у тому числі 250 об'єктів зовнішньої реклами, 60 - внутрішньої реклами, 30 - у друкованих засобах масової інформації, 10 - на транспорті, - повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.

У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Тернопільській області повідомили результати: виявлено 67 випадків порушення законодавства про рекламу, у тому числі 35 - у сфері зовнішньої реклами та 4 - у сфері внутрішньої реклами. По деяких видах продукції: 7 - реклама лікарських засобів, 13 - реклама тютюнових виробів та алкогольних напоїв.

- За результатами розгляду справ прийнято 60 рішень про накладення штрафу за порушення вимог законодавства про рекламу на загальну суму 114,843 тис. грн, прийнято 5 рішень про визнання реклами недобросовісною та зупинено її розповсюдження.

До державного бюджету перераховано 79,885 тис. грн, з них у добровільному порядку сплачено 41 штрафних санкцій на суму 67,985 тис. грн, стягнуто в судовому порядку та перераховано до державного бюджету штрафних санкцій на суму 11,900 тис. грн. Знаходяться на розгляді в суді 7 рішень на загальну суму 20,525 тис. грн., - йдеться у повідомленні.

Типові порушення, які встановлені в ході здійснення контролю:

– недобросовісна реклама, яка вводить або може ввести в оману споживачів реклами, завдати шкоди особам, державі чи суспільству внаслідок неточності, недостовірності, двозначності, перебільшення, замовчування, порушення вимог щодо часу, місця і способу розповсюдження;

– дискримінаційна реклама, яка вміщує твердження, які є дискримінаційними за ознаками походження людини, її соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі;

– відсутність обов’язкового текстового попередження «Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я»; – розміщення зображення особи, зовнішній вигляд якої імітує зовнішній вигляд лікаря;

– розміщення зображення фізичної особи, без її письмової згоди;

– відсутність дати початку та закінчення знижки цін (акції);

– зовнішня та внутрішня реклама та реклама і Інтернеті алкогольних напоїв.

Щодо контролю за дотриманням вимог антитютюнового законодавства за 2021 рік сектором контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю встановлені наступні порушення:

- в приміщеннях закладів ресторанного господарства встановлено куріння тютюнових виробів та кальянів;

- в приміщеннях закладів ресторанного господарства відсутня наочна інформація, яка складається із графічного знака про заборону куріння, та тексту такого змісту «Куріння заборонено!»;

- продаж тютюнових виробів в наборі з іншим товаром, а саме: зажигалкою з метою стимулювання продажу тютюнових виробів;

- в мережі Інтернет на офіційному сайті закладу ресторанного господарства розміщена реклама тютюнових виробів (кальянів) з метою стимулювання продажу тютюнових виробів.

За виявлені порушення вимог антитютюнового законодавства до суб’єктів господарювання застосовані фінансові санкції на загальну суму 62 тис. грн.

До речі, як ми повідомляли раніше, у 2022 році почав діяти антитютюновий закон щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну. Який прирівнює електронні цигарки до звичайних, а також забороняє рекламу та їхнє куріння у громадських місцях.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео