Оксана Бучко

Тернополянка розповіла про важливість юридичної грамотності для журналістів

1.jpg

Юридична грамотність стане суттєвою допомогою журналісту, вважає студентка першого курсу Тернопільського Західноукраїнського національного університету (колишній ТНЕУ) Тетяна Кульпа. Також вона надає приклади витягів із Конституції України щодо правових засад діяльності журналістів, які у певних ситуаціях такої діяльності стають необхідними.

Про це йдеться у статті видання університету.

- …Дуже важливо для журналістів знати, що саме можна виносити у маси та як юридично правильно сформувати думку, - пише Тетяна Кульпа. - Тема прав та можливостей журналістів набула особливої актуальності кілька років тому з початком загальної реформи медіа. Адже все частіше у роботі «четвертої гілки влади поставало питання: на чиє поле варто «заходити» і як далеко можна пускати на своє. Переважно робота журналіста – це публікування правди для народу і важливі розсекречення. Юридична грамотність – це озброєння у таких ситуаціях і можливість надати гідну відповідь конкуренту та поставити не зовсім «зручне» для його становища запитання.

Витяги з Конституції про правові засади, які можуть знадобитися журналістам:

- ч.3Ст15 - цензура в Україні є заборонена;

- разом з тим забороняється втручанням у діяльність журналіста та контроль над викладом ним інформації;

- відповідальність за скоєння злочину проти журналіста під час його професійної діяльності чи за перешкоджання його діяльності прирівнюється до відповідальності за скоєння таких же дій проти працівника правоохоронних органів.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео