Віра Олександрович

Чого бракує бізнесменам з Тернопільщини, щоб вийти на ринок ЄС?  

DSC_0233

Бізнес-платформа із питань експорту зібрала за одним столом представників влади і бізнесу Тернопільщини. І виявили там чимало цікавих моментів.

Як повідомили у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області, темою засідання було: «Діалог заради інституційної підтримки малого і середнього бізнесу». Участь у заході взяли представники місцевого бізнесу, обласної влади, а також Головного управління ДФС в області і Тернопільської митниці ДФС.

Обізнаність про вимоги, необхідні для доступу на ринок ЄС, - недостатня

Учасники обговорили зміни в законодавстві щодо експорту українських товарів до країн ЄС і питання, пов’язані із видачею сертифікатів із перевезення товарів форми EUR.1 та надання українським підприємствам статусу уповноваженого експортера. Йшлося також про інформаційний обмін за принципом «єдиного вікна», тобто - із використанням електронних засобів передачі інформації.

Доступ українських малих і середніх підприємств на міжнародні ринки має важливе значення для країни, - каже заступник начальника ГУ ДФС в області Сергій Господарик. - Проте їх обізнаність про різні вимоги, необхідні для доступу до внутрішнього ринку ЄС, наразі бажає кращого. Більшість малих і середніх виробничих і переробних підприємств не достатньо інформовані щодо експорту. Тому нам потрібно надати їм знання та інструменти для знаходження конкретної інформації, що може згодом знадобитися для успішного експорту на ринки ЄС.

Господарик
Господарик

Також Сергій Господарик розповів про схвалений урядом законопроект за №1797 щодо запровадження податку на виведений капітал. Головна мета його - оподаткування прибутку підприємств, розподіленого у формі дивідендів чи прирівняних до них платежів і відмова від податку із доходів нерезидентів.

Інститут економічних досліджень і політичних консультацій підписав меморандум

Начальник Тернопільської митниці ДФС Оксана Антонович розповіла про застосування принципу автоматизованої системи «єдиного вікна», а також розроблені і внесені до Верховної Ради законопроекти про Уповноваженого економічного оператора.

Інформаційний обмін між підприємствами, контролюючими органами і митницями за принципом «єдиного вікна» застосовують при митному оформленні товарів, що підлягають, крім митного, іншим видам державного контролю – ветеринарно-санітарному, санітарно-епідеміологічному, фітосанітарному, екологічному і радіологічному та має на меті пришвидшити оформлення експортно-імпортних операцій, - пояснила Оксана Антонович. – Від часу запровадження цього принципу кількість митних оформлень із його застосуванням постійно зростає.

Антонович
Антонович

Із початку року це - 49% від загальної кількості оформлених митних декларацій, тоді як торік цей показник становив лише 12%, уточнила вона.

До слова, у рамках бізнес-платформи того дня підписали Меморандум про співпрацю державних структур із Громадською організацією «Інститут економічних досліджень і політичних консультацій».

Фото, надані Відділом організації роботи ГУ ДФС в області

 

Вибір читачів за тиждень

Відео