Орест Сарматський

Чому фермерські господарства на Тернопільщині змушені платити двічі за оренду землі?

Дивно, але факт: фермерські господарства в Тернопільській області, як і в інших регіонах України, змушені платити двічі за оренду земельної ділянки — як юридична особа та як фізична особа-підприємець.

Про це пише Агрополіт.

- Згідно із законом, фермерське господарство (як юридична особа) зобов’язано сплачувати орендну плату та фіксований податок. При цьому в Податковій службі визначили, що сплачувати має саме та особа, яка вказана у договорі оренди — а це вже ФОП.

Колізія полягає в тому, що використання земельної ділянки через фермерське господарство не змінює статус ФОП як орендаря та не звільняє його від обов’язку повторно сплачувати орендну плату, — пояснили у спілці.

Для розв'язання проблеми Спілка українських підприємців пропонує: встановити законодавчий механізм, який автоматично замінятиме сторону орендаря з ФОП безпосередньо на його фермерське господарство.

Також йдеться і про скасування всіх нарахованих ФОПам борги з оренди землі, якщо вони сумлінно сплачують цю орендну плату від імені фермерського господарства.

Відповідні пропозиції підприємці направили до Комітету Верховної ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео