Орест Сарматський

Чому хліб у Тернополі в півтора рази дорожчий, ніж у Харкові, а зарплата на 800 грн менша?

png_10

З настанням осені на Тернопільщині почали зростати ціни на продовольство.

Після літа, коли за три місяці все подешевшало в середньому на 0,8%, у вересні, за даними Держслужби статистики, маємо подорожчання на 2%.

Також Держстат підрахував, скільки коштує прожиток в різних регіонах країни, а «Сегодня» визначила найдорожчі і найдешевші області, порівнявши ціни на 10 найпопулярніших продуктів (див. інфографіку).

ЩО, ДЕ, СКІЛЬКИ КОШТУЄ. Ситуація з цінами у регіонах дуже різниться, причому вартість продуктів часто не відповідає розмірам зарплати. Так, наприклад, на Дніпропетровщині найдорожче м'ясо – за кіло свинини в середньому доведеться сплатити 78 грн, що на 11 грн, або на 17% більше, ніж на Черкащині, де воно найдешевше. На Тернопільщині буханець пшеничного хліба коштує 12 грн – це в 1,5 разу більше, ніж на Харківщині, житомиряни переплатять за кіло вареної ковбаси майже 20 грн (34%), в порівнянні з жителями Кіровоградщини. Але найбільший розкид цін на картоплю і борщового набору – 62% і 86% відповідно. Найдорожче обійдеться борщ жителям Донбасу, найдешевше – львів'янам і запорожцям. Приблизно посередині за цінами тримається Київ – тут найдорожче лише борошно (9 грн / кг), і то воно коштує всього на 1,68 грн/кг більше, ніж на Сумщині, де воно найдешевша. А ось ціна на цукор скрізь приблизно однакова – 13-14 з копійками грн за кіло. При цьому заробітки дніпрян на 23% (майже на 1000 грн) більше, ніж у черкащан, тернополяни, навпаки, отримують зарплату на 18% (на 800 грн) менше, ніж харків'яни, на Житомирщині та Кіровоградщині доходи майже однакові: різниця всього в 2,5%, або 100 грн. А в столиці традиційно отримують більше за всіх – понад 8500 грн/міс.

04031
04031

ЧОМУ. За словами експерта інформкомпанії «ПроАгро» Ярослава Левицького, на індустріальних регіонах заробляють торгівля і транспортники, так як там продукти в основному привізні. «Зарплати на виробництві завжди були вище, ніж в агросекторі. Жителі Сходу країни заробляють непогано, але і витрачають теж багато, адже змушені купувати більше продуктів, ніж в аграрних регіонах. Там свої овочі, фрукти, молоко, курятина, свинина тощо, виходить економія на харчуванні», – роз'яснив нам Левицький.

ПРОГНОЗИ. Гендиректор Української асоціації торгових мереж Олексій Дорошенко вважає, що в найближчий місяць буде дешевшати гречка, оскільки ця культура зараз переоцінена: «Її ціна може знизитися в середньому до 17-20 грн за кіло (зараз 24-26)». А ось інші продукти, швидше за все, будуть дорожчати, зазначає експерт. «Думаю, традиційно буде рости в ціні борщовий набір – десь на 5-7%. Курка і яйця дорожчають через те, що на ринку присутні монополісти. Швидше за все, м'ясо ще виросте в цьому місяці хоча б на 3%. Може подорожчати і цукор, приблизно на 1-3 грн за кг», – пояснює Олексій Дорошенко. За його словами, зростання цін обумовлене осіннім зростанням попиту на ці товари з боку населення, які, зокрема, роблять запаси того ж овочевого набору на зиму, тому підвищують ціни як місцеві виробники, так і імпортери.

1003a1
1003a1

НА ЦІНИ ВПЛИВАЮТЬ ЛОГІСТИКА І ФРОНТ.

На думку Олексія Дорошенко, різниця за цінами на продукти не може кардинально відрізнятися в середньому по країні. Виняток – регіони, близькі до зони конфлікту на Сході. Там ціни на товари найвищі. "Якщо говорити про хліб, то він дорожчий в Тернопільській області через те, що там мало сильних хлібокомбінатів і немає повноцінної конкуренції. А в Харківській області навпаки – один з найбільших виробників хліба в країні, який ставить низьку ціну в регіоні і не дає волі конкурентам", – перераховує Дорошенко.

hlib
hlib

За його словами, ціна на свинину формується пропозицією: "У нас зараз є спалахи африканської чуми. Це впливає на пропозицію свинини в конкретних областях. І там, де м'яса менше, ціна вище. І навпаки. Ціни на ковбаси формують місцеві виробники, адже чим далі точка продажів, тим товар дорожче через логістику. Це ж стосується і яєць, і цукру«. »У той же час низька вартість борщового набору в Запорізькій області пояснюється тим, що ці товари можуть вироблятися і в сусідніх областях.

Які ж  продукти подорожчали найбільше?

Найбільше зростання цін зафіксоване на м'ясо і молоко.

В Україні у вересні 2016 року молоко подорожчало на 3,5%, м'ясо та м'ясопродукти – на 2,3%, масло – на 2,3% в порівнянні з серпнем цього року. Також у вересні 2016 року спостерігалося підвищення цін на хліб – на 0,5%, макаронні вироби – на 0,1%, сир і м'який сир – на 1,4%, яйця – на 0,8%, масло і жири 1, 4%, олію соняшникову 0,6%.

Ціни на безалкогольні напої залишились без змін.

У той же час, за місяць в Україні подешевшали риба і продукти з риби – на 0,3%, фрукти – на 2,1%, овочі – на 1,4%, цукор – на 0,4%.

Додамо, що ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби в місячному вимірі зросли на 2,1%.

22041
22041

Ціни зросли порівняно з серпнем, а ось порівняно з минулим роком все-таки впали. Споживчі ціни в Україні у вересні 2016 року зросли після тримісячного падіння (місяць до місяця). Так, інфляція порівняно з серпнем склала 1,8%, про що свідчать дані Держстату.

При цьому в річному вираженні – до вересня 2015 року – інфляція навіть сповільнилася і склала 7,9%.

За прогнозами Мінекономрозвитку України, інфляція на кінець 2016 року становитиме 14,1%, а в 2017 році – впаде до 8%. У Національному банку в той же час розраховують, що за підсумками поточного року зростання споживчих цін складе 12%.

Щодо Тернопільщини, то за даними обласного управління статистики, ціни на споживчому ринку краю у вересні цього року у порівнянні з попереднім місяцем зросли на 2 відсотки, а з початку року – на 6,8%.

Вибір читачів за тиждень

Відео