Орест Сарматський

Чому не варто розраховувати на ріст урожаю горіхів? (Агро-новини)

серп20

На зростання обсягів виробництва волоського горіху в сезоні-2017/18 не варто розраховувати.

Такими прогнозами поділився заступник голови асоціації «Укрсадпром» з питань горіхівництва Олег Коровкін.

«В результаті несприятливих погодних умов цього року, в першу чергу, це стосується весняних морозів, зниження врожайності горіху волоського попередньо оцінюється в межах 30-50%. Таким чином, на ринку переробки спостерігатиметься дефіцит сировини», — говорить спеціаліст.

2001
2001

З іншого боку, зазначає Олег Коровкін, варто враховувати й іншу негативну тенденцію — зменшення кількості гравців на ринку переробки. Дедалі частіше з'являється інформація про продаж переробних ліній. Це ж стосується і садів.

«Говорячи про промислове виробництво горіху волоського, якщо і матимемо приріст, то малоймовірно, що він складе 3-4%. Більш реальним є прогноз виробництва волоського горіху на рівні минулого року чи, навіть, менше», — вважає заступник голови асоціації «Укрсадпром».

Стосовно експорту, то це важкопрогнозований ринок. «Частка «чорного ринку» залишається значною. Якщо в офіційній статистиці відображається приріст поставок на зовнішні ринки, то мова йде про легалізацію певних обсягів експорту, а не про його дійсне збільшення. А з огляду, на зазначені вище фактори, помилковим буде твердження що експорт збільшився за рахунок зростання обсягів виробництва, — підсумував Олег Коровкін.

Для довідки: за останніми прогнозами Міністерства сільського господарства США (USDA) виробництво волоського гороху в Україні в 2017-18 роках має вирости на 4%, експорт — на 11%.

Експорт агропродукції з України до Канади вже перевищив показник 2016 р.

Експорт українських агротоварів до Канади за 6 міс. цього року вже перевищив показники 2016 року.

Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева, говориться у повідомленні міністерства.

«Незважаючи на те, що ми, поки що, залишаємось нетто-імпортерами в двосторонній аграрній торгівлі з Канадою, ми бачимо досить значний тренд до збільшення обсягу нашого експорту. Наразі, за статистичними даними першого півріччя 2017 р., експорт українських аграрних продуктів до Канади становив $ 5,876 млн. При цьому, за цілий 2016 р. це показник склав лише $4, 869 млн», — відмітила Трофімцева.

2002
2002

За її словами,  ключовими товарами українського експорту стали перероблені харчові продукти: олія, соки, також значним попитом користувався мед.

Кабмін врахував зауваження садівників в стратегії управління сільгоспземлями

Кабінет міністрів України врахував пропозиції асоціації «Укрсадпром» щодо подовження до 25 років строку оренди земель сільськогосподарського призначення державної власності для закладання багаторічних насаджень.

Як зазначається, відповідною постановою також передбачається надання пріоритетності продажу прав на земельні ділянки за результатами земельних торгів для цілей садівництва, виноградарства та розвитку органічного землеробства.

 «В результаті численних консультацій та нарад з керівництвом Держгеокадастру вдалося сформувати розуміння особливостей циклу плодоношення багаторічних насаджень, адже строки використання земельних угідь для закладання садів нерозривно пов'язані з розвитком галузі в цілому. Асоціація вітає прийняте Кабміном рішення і сподівається на подальшу плідну співпрацю держави та бізнесу для розвитку садівництва в Україні, зокрема, при затвердженні земельної реформи», — заявив голова асоціації «Укрсадпром» Дмитро Крошка, зазначивши,  опублікована свого часу «Стратегія розвитку сільського господарства України» абсолютно не враховувала особливості землекористування під час закладання багаторічних насаджень.

2003
2003

Вибір читачів за тиждень

Відео