Оксана Бучко

Чому тернополянам краще знімати розмовні сторіси та вітати друзів вживу?

Pasted

Вчителі можуть недооцінювати важливість правильно та гарно висловлювати свої думки. Та часто через це учні, маючи знання, не можуть формувати успішні партнерські взаємовідносини та проекти. Тернополяни мають нагоду більше зрозуміти сенс правильних промов, ознайомившись із правилами від консультанта з публічних виступів Руслана Ружицького.

Публікує їх krasnomovec.club.

До речі, Руслан Ружицький привіз до  Тернополя Runday. Сьогодні поспілкуватися з ним про згадані вище правила можна під час забігів, які він відвідує в якості гостя, адже на даний час живе із сім’єю у Львові.

- Ораторське мистецтво і публічні виступи набувається під час звичайного спікування, - каже Руслан Ружицький. - Тому розмови, які часто ігнорують учні, тренують ораторські здібності. Навіть якщо ви просто переконуєте друга піти сьогодні в кіно – це вже є маленька промова.

Щоб стати хорошим оратором насамперед слід навчитися не боятися і не соромитися говорити. Наприклад, брати слово в компанії, а не тільки слухати. Вітати друзів вживу, а не повідомленням у месенджері. Знімати розмовні сторіс замість того, щоб публікувати лише фото з текстом.

Люди, які не люблять спілкуватися, так само уникають виступів перед публікою, коли випадає така нагода. Починаючи від того, щоб сказати тост на дні народження чи весіллі, і до того, щоб прийняти запрошення і виступити з повноцінною доповіддю і поділитися досвідом своєї роботи.

Така людина просто не має практики. Як вона може гарно виступати?

У такому випадку неможливо просто піти на курси і за два тижні стати гуру ораторства. Потрібно практикуватися у спілкуванні в усіх можливих ситуаціях. І прокачувати свій голос, словесну імпровізацію, креативність, вчитися уникати слів-паразитів і так далі.

spichray-tyng
spichray-tyng

Головні правила хорошого оратора:

Правило 1. Спілкування

Насамперед, ми більше спілкуємося з людьми. Просто питаємо як справи, що нового і т.д. Просто більше говоримо за кожної нагоди, навіть якщо це касир у супермаркеті. І між «написати чи зателефонувати» завжди вибираємо друге!

Правило 2. Дописи у Facebook

Писати дописи у фейсбуці. Багато людей, які приходять на навчання в ораторський клуб, кажуть, що хочуть навчитися гарно формулювати думки. Бо коли приходиться говорити, то думок багато, а як їх поскладати і як вибрати, що саме говорити, як почати промову – вони не знають. І от дописи у фейсбук – це класний тренажер для цього. Все те саме, тільки є час подумати, поскладати і попереставляти місцями думки.

Правило 3. Сторіси в Instagram

Знімайте сторіс в інстаграм – це ваші щоденні публічні виступи. В них тренується все – текст, голос і жести. Особливо, якщо ставити телефон перед собою і повноцінно жестикулювати двома руками. Можна також вести канал на YouTube. Подумайте про це. Тим більше зараз кожен, хто веде українською ютуб-канал, робить вклад у зміцнення української держави і розвиток культури. Взагалі сьогодні соцмережі – це площадка, де кожен може стати успішним оратором.

Правило 4. Загальна впевненість

Прокачувати загальну впевненість. Якщо боялися писати дописи у ФБ – почніть це робити. Боялися знімати сторіс – почніть знімати. Боялися сказати тост – говоріть їх. Долайте свої страхи в інших сферах.

Також виробіть звичку дивитися в очі під час спілкування. Часто люди бояться або підсвідомо уникають дивитись іншим в очі. І коли треба виступати і ще й тримати зоровий контакт, то це тільки посилює дискомфорт.

Правило 5. Розмовний сторітелінг

Розповідайте історії в компаніях друзів і знайомих. І людям буде цікаво, і ви потренуєтеся. Адже історії – це основа тексту практично для будь-якого публічного виступу. З цих же причин розповідайте також анекдоти. При цьому на історіях і анекдотах ще й можна потренувати голос, інтонацію та емоції. Супер тренажер для оратора! Знову ж таки: якщо людина не вміє розповісти історію в компанії друзів, то вона її не розкаже для аудиторії в 50 людей.

Правило 6. Всесторонній розвиток

Розвиватися всесторонньо. Оратор має наповнювати свій виступ додатковими матеріалами. Він може наводити приклади реальні і гіпотетичні, розказувати історії, цитувати людей, згадувати історичні факти, описувати процеси, пояснювати складні терміни простими словами тощо. Для того, щоб змогти це робити, треба бути начитаним. Це дасть можливість знайти підхід до кожної аудиторії і знати, як краще подати інформацію.

Правило 7. Книги з публічних виступів

Правило 8. Словниковий запас

Щоб гарно говорити, треба мати хороший словниковий запас. Треба вміти підбирати найточніше і найбільш вдале слово, яке всі зрозуміють. Погано, коли спікер до іменника ставить кілька прикметників. Або не може підібрати зрозуміле аудиторії слово і має пояснювати його додатковими фразами. Також увага людей утримується, якщо людина чує не ті самі слова, які звикла чути. Тому добре, коли спікер може підібрати гарні синоніми, але в той же час всім зрозумілі. Щоб збільшити словниковий запас – читайте художні книги, нон-фікшн, якісні журнали.

Правило 9. Контролювати дикцію

Під час спілкування, зйомки сторіс, розмов по телефону старатися говорити не надто швидко, чітко вимовляти слова, достатньо гучно, старатися давати інтонацію. Тоді дикція буде ставитися сама по собі. Достатньо просто припинити говорити як ми звикли – як-небудь, бо тоді нічого не зміниться.

Правило 10. Задіювати жестикуляцію

Коли ви прокачаєте впевненість, то ваша постава стане більш розслабленою, зникне скованість жестикуляції і м’язів. Починайте вже зараз більше задіювати руки під час спілкування, під час зйомок сторіс. Є дослідження, які показують, що жести зв’язані з роботою мозку і жестикулюючи нам краще думати.

- Виявляється, харизма не таке складне і незрозуміле явище. Її можна замінити іншим словом, і все стане набагато зрозумілішим. Бути харизматичним означає подобатися людям. А як сподобатися іншим кожен з нас приблизно знає. Подумайте, які ваші сильні сторони, особливості, унікальність. Які риси характеру у вас більш виражені і можуть подобатися іншим людям. Ось це і буде те, що формуватиме вашу харизму, - підсумовує Руслан Ружицький.

Фото krasnomovec.club

Вибір читачів за тиждень

Відео