Чому тернополянам варто поїхати в Карпати?

DSC_3727

Багато хто із Тернополян починає роздумувати куди ж відправитися у літню відпусткту. Тому ТЕРЕН вирішив назвати 10 причин, чому варто відвідати Карпати і куди саме потрібно завітати в першу чергу.

Найперше, що потрібно відвідати, приїхавши в Карпати – це гора Вухатий камінь.

ГОРА ВУХАТИЙ КАМІНЬ
ГОРА ВУХАТИЙ КАМІНЬ

Вухатий камінь прилягає до гори Смотрич і легко впізнається з-поміж інших карпатських вершин завдяки високим кам’яним виходам з тіла гори, що мають різні чудернацькі форми. В народі ці виходи називають “церквами”.

Друге місце, куди варто сходити – Свидовецький хребет.

СВИДОВЕЦЬКИЙ ХРЕБЕТ (Copy)
СВИДОВЕЦЬКИЙ ХРЕБЕТ (Copy)

Округла форма гір Свидовецького хребта та особливий рослинний світ створюють по-справжньому неповторні краєвиди. Особливо влітку, коли над хребтом швидко пливуть дощові сіро-сині хмари, а сонце де-не-де випускає яскравий промінь на оксамитове море високої трави, що її колише вітер.

Наступне – озеро Несамовите.

ОЗЕРО НЕСАМОВИТЕ (Copy)
ОЗЕРО НЕСАМОВИТЕ (Copy)

Це мальовнича високогірна водойма, овіяна переказами і легендами. Розташувалася загадкова впадина на висоті 1750 м на схилі гори Туркул.

Ще одна цікава місцина – гора Шпиці.

ГОРА ШПИЦІ (Copy)
ГОРА ШПИЦІ (Copy)

Назва «Шпиці» добре описує настрій цієї гори. Природні кам’яні насипи подібні до велетенських веж. Розташовані на висоті більше 1800 метрів, вони вражають глядача масштабом, утворюючи цілі кам’яні коридори. Кожна брила — до 40 метрів заввишки.

Також варто відвідати високогірне село Дземброня.

ДЗЕМБРОНЯ (Copy)
ДЗЕМБРОНЯ (Copy)

Високогірна Дземброня — чи не найкраще карпатське село. Неймовірні краєвиди, чисте гірське повітря, ліси та полонини дозволяють без жодних докорів сумління назвати Дземброню центром зеленого туризму.

Не варто забувати і про полонину Боржаву.

ПОЛОНИНА БОРЖАВА (Copy)
ПОЛОНИНА БОРЖАВА (Copy)

Боржавський хребет, або полонина Боржава – це конусовидні вершини, покриті різнотрав’ям та чорничними кущами, стоять оточені густим буковим лісом.

Будучи в Карпатах обовязково потрібно відвідати українські Афіни – село Криворівня.

КРИВОРІВНЯ (Copy)
КРИВОРІВНЯ (Copy)

Сучасна Криворівня розташована у Верховинському районі Івано-Франківської області. Вона лежить лише у 7-8 км від адміністративного центру, на берегах звивистої, наче гадюка, гірської ріки Чорний Черемош. Саме тут створювалась повість «Тіні забутих предків», і саме тут Сергій Параджанов знімав свій фільм.

Ну а скелі Довбуша це чи не найпопулярніший пункт практично усіх екскурсій в Карпати 

СКЕЛІ ДОВБУША (Copy)
СКЕЛІ ДОВБУША (Copy)

Знаходяться вони на межі Івано-Франківської та Львівської областей та вважаються чи не наймістичнішим туристичним об’єктом Карпатського краю. Тут, в оточенні химерних вулканічних кам’яних гігантів, що колись відпочивали на дні прадавнього моря, яке змінилося сьогодні смарагдовим лісом, ви відчуєте себе за межами реального світу.

Ще однією цікавою місциною є – Карстовий міст.

СКЕЛЯ КАРСТОВИЙ МІСТ (Copy)
СКЕЛЯ КАРСТОВИЙ МІСТ (Copy)

 Колись на місці карпатських гір хлюпало стародавнє море. Тисячоліттями воно створювало химерні барельєфи. Скеля Карстовий міст майстерно виточена прадавнім морем.

Ну і звичайно Драгобратський водоспад та озеро Герешаска.

ДРАГОБРАТСЬКИЙ ВОДОСПАД І ОЗЕРО ГЕРЕШАСКА (Copy)
ДРАГОБРАТСЬКИЙ ВОДОСПАД І ОЗЕРО ГЕРЕШАСКА (Copy)

Заввишки більше 7 метрів каскадний водоспад розташований неподалік відомого гірськолижного курорту Драгобрат. Вище від нього — озеро Герешаска. Разом вони утворюють дивовижний природний ансамбль, а ще це просто прекрасні локації для одноденної прогулянки!

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео