Юля Вітюк

В Україні можливий дефіцит цибулі, томатів та кавунів

Регіони, які давали значну частину цього врожаю, зараз під окупацією

Менеджер з маркетингу насіння овочевих культур компанії «Сингента» Євген Колінька передбачає дефіцит деяких овочів, таких як цибуля, томати та кавуни. Очікується це через окупацію основних виробничих регіонів, — пише AgroNews.

Через війну наразі окуповано велику частину саме «овочевих територій», немає гарантій наявності зрощення, великі проблеми с постачання добрив, палива, запчастин тощо, – зазначив він. – Кредитування практично немає, фермери бояться вкладати значні кошти в майбутній урожай під час бойових дій. 

Потрапили під тимчасову окупацію: Херсонщина, частина Запорізької області, військові дії ведуться на Харківщині. Ці регіони давали значну частку врожаю цибулі, моркви, кавунів та томатів відкритого та закритого ґрунту. 

Якщо недоотримання врожаю моркви в цих регіонах можна компенсувати збільшенням площі в інших, то вирощувати цибулю і помідори в інших областях є більш проблематичним та не зможе компенсувати всі втрати в площі, а також інші області не мають таких природних умов.

За його оцінками, найбільша проблема – з сівбою цибулі. На Херсонщині фермери зменшують площі, бо не скрізь дозволяють виїжджати в поле, невідомо, чи працюватимуть помпові станції, неясна перспектива збуту. На окуповані території насіння не постачали з початку війни.

Також прогнозують нестачу томатів. Адже нині окупована Кам’янка Дніпровська, де сконцентровано 70% тепличних овочів. Окуповано значну частину виробничих площ компанії «Інагро», яка вирощувала більшу частку томатів відкритого ґрунту, виробляла томатну пасту на експорт.

Щоб допомогти знизити ризик продовольчої кризи, рекомендують кожному громадянину, який має можливість долучитись до ініціативи «Сади перемоги» та ефективно використати кожен клаптик землі. Про це Терен писав раніше. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео