Оксана Бучко

Чому зрізати дерева по-тернопільськи небезпечно? (фото, відео)

IMG_20190713_142641

Петицію про припинення так званої омолоджуючої обрізки дерев нещодавно підписали у Тернополі. Така процедура провокує загибель слабких дерев. А сильні дерева відростають неестетично та втрачають свої функції, пояснила урбаністка зі Львова Олександра Сладкова під час лекції  «Догляд за міськими деревами» на святі Озера 13 липня.

- Є два види обрізки – санітарна, коли обрізають сухі гілки, та кронування – для красивої форми, - пояснила вона. – Оцю санітарну повинні проводити лише спеціалісти – арбористи. Таких в Україні я знаю одиниці. А у нас виходить, що будь-хто бере бензопилу і йде зрізати. А потім продає гілки для спалювання. Такий собі «бізнес».

Обрізку крон потрібно проводити лише для цінних дерев у парках. Якщо ж це робити вуличним деревам неправильним чином,  вони втрачають імунітет, гілки тоді ростуть з одного пучка і стають вразливі до вітру. Також  у дерево потрапляють комахи та гриби і починається його гниття.

- А тоді дерево не лише перестає постачати кисень, а навпаки його забирає, - додає спеціалістка. – У нас недооцінюють функцій дерев, які можуть давати можливість економити на кондиціонерах, підвищувати вартість нерухомості у зонах якісного озеленення, забирати зайву воду, зменшувати кількість води, яка потрапляє в очисні споруди. Краще зрізати ті дерева, які гинуть і насаджувати нові. А ті, які ще в нормальному стані – не чіпати. Ну хоча б робити це у межах 20-25% крони за стандартами.

Висаджування дерев у парку – це окреме мистецтво. Під час цього треба зберігати правильні розміри та відстань.

Що не так із цими тюльпановими деревами? - запитує Олександра. – Звісно, саджанці молодші, ніж мають бути. А ще – загусто висаджені. Потім дерева будуть змагатись за територію і виростуть некрасиво. От також росте багряник японський, якого взагалі не можна обрізати. Знаю, у містах це роблять.

Згадували під час лекцій і обрізку дерев на трав’янистому пляжі. Там хотіли побудувати рекреаційно-відпочинковий комплекс.

- Ми проти такої ідеї, також і тернополяни виступили проти, - каже менеджер громадської ініціативи Urban.te, організатор пікніків Леся Чернець. - Але цю територію  слід відповідно облаштувати – покосити траву, провести комунікації, зробити освітлення. Під час наших пікніків,  які стали своєрідними виступами проти забудови,  ми влаштовували покази короткометражок чи інші заходи. Так хотіли привернути увагу до проблеми. Плануємо проект травятисного пляжу втілити згодом у життя, а такі заходи продовжити і надалі. 

IMG_20190713_142355
IMG_20190713_142355

Як відомо, у парку Шевченка хотіли звести міні-комплекс з відкритими та закритими басейнами, повідомляв попередньо під час зустрічі начальник управління стратегічного розвитку Тернополя Юрій Дейнека. Поки що рішення скасували, хоча ідею ініціатори перебрали у спеціалістів з Буковелю і вважають чудовою для залучення туристів.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=G9BZwlk_GDw&feature=share&fbclid=IwAR3lMS_Q-hcsG6CTxZHrbXEFbFWTALJUyVe95tDseLCSPfEYgc5vf-MyhNw[/embed]

Після урбаністичних лекцій, про які також більше читайте на «Терені» згодом, розпочали святкову програму на набережній ставу. Діяла виставка малюнків дітей «Майбутнє озера очима дітей». Вкотре обговорили проблему очищення ставу. Такий захід, який ініціювала телекомпанія TV-4 проводитимуть надалі щорічно.

Фото, відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео