Анастасія Кисіль

Чорна п’ятниця на Тернопільщині: як, що, де, коли (відео)

IMG_2507

У кінці осені українці вже традиційно чекають на Чорну п’ятницю або Black Friday, щоб придбати товари з великими знижками. У цьому році день знижок припадає на 26 листопада, але щоб уникнути великого скупчення людей в одному місці під час карантину, розпродажі стартують від сьогодні (22 листопада).

Власниця інтернет-магазину спортивного та домашнього одягу Майя Орлик вже близько року в торговому бізнесі. Вона впевнена, що знижки - не обман.

- У багатьох споживачів  є стереотип, що знижки у цей день фейкові. Так, дійсно, деякі продавці ставлять ціну вищою, а потім ніби зі знижкою продають. Але це, як на мене, застаріла маніпуляція, бо всі про неї знають. Якщо люди дійсно готуються до Чорної п’ятниці, то вони мають список того, що хочуть купити і заздалегідь моніторять ціни, так вони знають, де правда, - розповідає Майя Орлик. 

Бізнес-леді Майя розповіла, що такі знижки вигідні не лише покупцям, а й власникам.

- Чи вигідно це для власників магазинів? Так, якщо велика кількість продукту буде продана в один день, бо це вже розглядається як оптові продажі. Якщо ми кожного дня продаємо 5-10 одиниць товару, то в Чорну п’ятницю продамо 50, - коментує Майя.

Як не повестись на маркетингові ходи та не накупити зайвого розповідає маркетолог та СММ-спеціаліст Діана Малолєткіна.

- Краще не чекати чорної п’ятниці, що купувати все за один раз, краще в цей день здійснювати лише планові покупки. Якщо це буде планова покупка, то ви будете орієнтуватися в ціні і знатимете чи це накручена ціна і чи вас обманюють. Як свідчить мій досвід, дійсно можна зробити вигідні покупки, але якщо завчасно підготуватися. Тому вичайте інформацію про товар, розумійте яка ринкова ціна і тоді ви зможете не витратити зайвого і не будете відчувати себе ошуканим.

Діана розповіла, що ошуканими можуть бути не лише покупці, а й продавці.

- Якщо у вас є можливість не рекламуватися у цей період - не робіть цього. Бо ціна реклами у зростає, оскільки дуже багато бажаючих заявити про себе і свій товар. Ви витратите набагато більше на рекламу і плюс знижка і тому програєте вдвічі

В Instagram, де в період карантину особливої популярності набрали інтернет-магазини, за хештегом Black Friday є більше 18 мільйонів дописів, а за українським - Чорна п’ятниця, майже 36 тисяч. Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області нагадує  правила безпечного онлайн-шопінгу.

- Якщо на дорогий товар стоїть дуже велика знижка, спочатку потрібно перевірити інформацію про продавця (найменування, обов’язково повна адреса місця знаходження, гарантійні зобов’язання, точна вартість товару, терміни доставки, характеристика продукції та інше). 

- Важливо переглядати рейтинг та читати відгуки. Крім того, обирати доставку кур'єром з оплатою готівкою, або в поштове відділення з післяплатою.

- Якщо товар вам не підходить і ви хочете його повернути, розмір знижки, з якою ви його купували, не має значення. Можна повернути практично будь-який товар, окрім того, що вказаний у законі впродовж 14 днів від дня покупки у тому вигляді, в якому придбали, та обовʼязково пред’явити розрахунковий документ з вказаною вартістю.

Фото з відкритих джерел

Відео Павла Лящинського

Вибір читачів за тиждень

Відео