Чортківські лісівники сядуть на голодний пайок?

Про різницю у ставленні до лісів свідчать карти Google або карти національних парків. Коли у сусідів ліси ростуть компактними масивами, то у нас – штучно поділені на дрібні діляночки зі зручними заїздами для лісовозів поміж ними.

7 липня президент Порошенко підписав указ про 10-річний мораторій на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді. Рішення вірне, хоча і запізніле, адже сировину з Тернопілля роками продавали навіть у лісисті Білорусь, Польщу та Румунію. Про це свідчать дані головного управління статистики Тернопільщини.

Йдеться про те, що заборонять вивозити з України “лісоматеріали у вигляді необробленої деревини, а саме ліс круглий у вигляді колод, стовпів, з транспортною вологістю більш як 22 %; пиломатеріали товщиною понад 70 міліметрів з транспортною вологістю більш як 22 %”, – читаємо у підписаному документі.

Авторами законопроекту “Про внесення змін до Закону України “Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів” (щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді)” були 11 нардепів, а раніше прийняти його вимагали виробники меблів та представники деревообробних підприємств. Незважаючи на те, що левова частка необробленої деревини, яку експортують з України, походить з інших регіонів, у Тернопільської області і в цьому випадку є свій рахунок. Приміром, тільки протягом січня-травня 2015-го від нас експортували в Австрію, Бельгію, Італію, Німеччину, Польщу, Румунію, Словаччину, Чехію й Туреччину паливної деревини на 1,5 млн доларів, у тому числі у вигляді колод, - на 1,42 млн доларів, йдеться в офіційній статистиці.

“Лісоматеріали необроблені з видаленою або невидаленою корою або заболонню, або начорно брусовані чи небрусовані” з області протягом січня–травня експортували на 873 тис. доларів. Везуть їх у Білорусь, Естонію, Литву, Польщу, Румунію та Китай.

Але й це ще не все. Бо ж із Тернопілля протягом вказаного періоду вивозили також “лісоматеріали розпиляні або розколоті уздовж, розділені на шари або лущені, стругані або нестругані, шліфовані або нешліфовані, які мають або не мають торцеві з’єднання, завтовшки більш як 6 мм”. Їх пішло на експорт 1,238 млн доларів. Географія експорту цього пункту ще ширша. Йдеться про Білорусь, Молдову, Бельгію, Болгарію, Боснію і Герцеговину, Естонію, Іспанію, Італію, Литву, Нідерланди, Німеччину, Польщу, Румунію, Сербію, Словаччину, Угорщину, Францію, В’єтнам і навіть Палестину.

Порівняно менше вивозили від нас пиломатеріалів – на 218 тис. доларів. Їх експортували до Азербайджану, Молдови, Данії, Іспанії, Німеччини, Польщі та Румунії.

Якщо додати тільки названі пункти експорту, то вийде 3,371 млн доларів. До прикладу, за січень–травень із Тернопільщини експортували за кордон дерев’яних меблів на 393,1 тис. доларів.

Виглядає, що наша область стала сировинним додатком навіть для лісистих Білорусі, Румунії та Польщі, котрі везуть до нас вже готові меблі. Ці країни бережуть свій ліс, а не продають дешеву “чорнову” деревину. Про різницю у ставленні до лісів свідчать карти Google або карти національних парків. Коли у сусідів ліси ростуть компактними масивами, то у нас – штучно поділені на дрібні діляночки зі зручними заїздами для лісовозів поміж ними.

Мораторій на експорт необробленої деревини – один із необхідних кроків для економії власних ресурсів. Це не означає, що ліс узагалі перестануть вивозити за кордон. Імовірно, що його просто будуть обробляти до мінімального рівня, який допускає нове законодавство, пише news.chortkiv.net.ua.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео