Віра Олександрович

Чужа біда не вчить: жителі Тернопільщини шахраям «дарували» навіть 240 тисяч гривень (фото, відео)

Крета1

Жителям Тернопільщини, схоже, подобається бути обдуреними. Адже вони фактично щодня потрапляють «на вудочку» шахраїв. При цьому аферистам навіть не треба вигадувати нових схем – досить і старих, перевірених.

Про це сьогодні, 19 березня, повідомив начальник відділу комунікації Головного управління Національної поліції (ГУНП) у Тернопільській області Сергій Крета.

- Буквально за три дні сталося 6 випадків шахрайства, на які хотілося б звернути увагу, - каже він. – Йдеться, насамперед, про дзвінки від псевдобанківських працівників. Були вони начебто із «Альфа-банку» і «ПриватБанку», - розповідає він. – Це телефонували шахраї із місць позбавлення волі. Стверджували, що із банківським рахунком – проблеми і треба змінити якісь дані, а томі потрібен пін-код карточки.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=vdT5GZ70W94&feature=youtu.be[/embed]

Згодом у довірливих, як каже правоохоронець, із рахунків пропадали усі гроші.

- Ми уже сотий, тисячний раз повторюємо: працівник банку не буде запитувати у вас пін-код, адже він і так, за необхідності, його може дізнатися у своїй системі, - наголошує Сергій Крета. – Якщо у вас запитують пін-код, то це – 100% телефонує шахрай. Це – однозначно!

Крета2
Крета2

Окрім того, Сергій Крета пригадав інший випадок, що стався у Кременці. До жіночки прийшла СМС-ка із текстом, що пані – щасливчик, бо виграла автомобіль «Volkswagen Polo». Мовляв, авто є, але потрібні гроші на оформлення. Врешті у такий спосіб у жінки видурили 13 тисяч 700 гривень.

- Про таке ми теж неодноразово попереджали, але отримавши таке повідомлення, люди на радощах забувають про всі перестороги, - додає правоохоронець. – Пригадую, як торік один тернополянин ось так перерахував шахраям за начебто виграний автомобіль 240 тисяч гривень. Спокушали його тим, що він виграв «Volkswagen Polo», але потім запропонували машину покращеної комплектації. І він за все платив!

[embed]https://youtu.be/vTfW34EGkvE[/embed]

Окрім того, випадок шахрайства у вихідні зафіксували при торгівлі на OLX. Жіночка продавала дитячий візок, а врешті втратила і його, і 1050 грн.

- Вона отримала СМС-ку, начебто із одного із телефонних номерів «Приватбанку» - із кодом «056» (код Дніпра – прим.), що сума надійшла на рахунок, і відразу віддала товар, - пояснює пан Крета. – Але згодом біля банкомату пані зрозуміла, що СМС-ка була неправдивою. На рахунку грошей не виявилося.

Застеріг Сергій Крета жителів Тернопільщини і від різного роду шахраїв, які із настанням тепла почнуть ходити селами. Переважно це – люди ромської національності. Вони зазвичай начебто пропонують купити якийсь товар або обмін речей, а насправді – видивляються потенційних жертв. І таких, особливо серед літніх людей, уже було чимало.

Також про новації, внесені у Кримінально-процесуальний кодекс, читайте - ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео