Чи можуть тернополяни відшкодувати кошти, витрачені на ремонт авто?

maxresdefault_16

Юрист Віталій Соколик розповів тернополянам про шляхи і можливості відшкодування коштів внаслідок наїзду на яму чи відкритий каналізаційний люк.

- За короткий відрізок часу, мав значну кількість дзвінків від товаришів, які потрапили у ДТП, що трапилось внаслідок «незадовільного утримання дороги»: наїзду в глибоку яму, яку повинні були огородити, відсутність частини дорожнього покриття під час ремонту дороги без встановленого попереджувального знаку про такі роботи та обмеження швидкості, ожеледиця або навіть потрапляння у відкритий каналізаційний люк. Всі задали майже однакові запитання: Чи можна відшкодувати збитки та хто має повертати витрачені на ремонт (важкозароблені) гроші?

Враховуючи ажіотаж теми, можу зробити висновок, що дороги в нас дійсно погані, а контролюючі служби не завжди вчасно реагують на погіршення стану і так виснаженого часом дорожнього покриття.

Хочу максимально коротко (спробую коротко) дати відповідь на питання: що робити? Хто винен? І як повернути витрачені на ремонт кошти?

Почнемо з того, що з самого початку ваші дії повинні бути правильними, що дасть можливість в подальшому без особливих проблем звернутись до суду з потрібними документами.

Потрапивши в неогороджену яму, відкритий люк або іншу прикрість на дорозі – потрібно негайно викликати поліцейських, які зафіксують факт ДТП. Ці ж добродії повинні скласти акт обстеження ділянки дороги в якому зафіксувати наявність прикрості: ями, відкритого каналізаційного люка, або ж відсутність попереджувального знаку про ремонтні роботи, обмеження швидкості. Описати наявні у автомобіля пошкодження. Крім того полісмени повинні скласти протокол про адміністративне правопорушення на особу, яка відповідальна за «експлуатаційне утримання дороги». Важливо, що в цьому протоколі вказується конкретні норми правил та стандартів, які порушила відповідальна особа, а матеріали адміністративного правопорушення направляються до суду. В подальшому постанова, якою буде притягнуто до адміністративної відповідальності винну службову або посадову особу буде використана вами при доведенні вини, у спорі про відшкодування збитків. При цьому відсутність в протоколі посилань на конкретні порушені (не дотримані) правила та стандарти тягне за собою можливість уникнути відповідальності винної особи, а вам зробить додаткові незручності при стягненні розміру збитків

Знайшов майже у всіх постановах апеляційних судів (є останньою інстанцією)таку позицію «При цьому диспозиція ч. 4 ст. 140 КУпАП передбачає відповідальність за порушення правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення дорожнього руху при утриманні автомобільних доріг, залізничних переїздів, інших дорожніх споруд, що спричинили створення аварійної ситуації або пошкодження транспортних засобів, вантажів, автомобільних доріг, вулиць чи іншого майна тобто є бланкетною і потребує посилання в протоколі на конкретні норми і правила, які порушила особа». Тобто такі постанови скасовували.

В бажаному результаті у вас повинні бути такі документи:

1) Акт обстеження ділянки дороги на якій трапилась ДТП (встановлено наявність ями, відкритого люка та ін).

2) Акт обстеження автомобіля (встановлено, які саме ушкодження зазнав автомобіль) 3) Постанова суду про притягнення винної службової або посадової особи власника дороги (іншої організації, що здійснювала експлуатаційне утримання дороги).

Коли у вас наявні вказані документи необхідно встановити, яка особа здійснювала експлуатаційне утримання ділянки дороги на якій трапилась ДТП та відповідно має відшкодувати збитки завдані таким ДТП.

При цьому питання компенсації витрати власникам транспортних засобів ,якщо дорожньо-транспортна пригода сталася з причин незадовільного експлуатаційного утримання автомобільних доріг врегульовано ст.6, ч.3 ст. 14, ч.1 ст.16 , ст.9, ст. 24 Закону України «Про дорожній рух», п. 11 Єдиних правил ремонту та отримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів правил користування ними та охорони, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №198 від 30.03.1994 року.

Статтею 6 Закону України «Про дорожній рух» встановлено, що до компетенції міських рад та їх виконавчих органів, районних рад та районних адміністрацій у сфері дорожнього руху належить: виконання вимог законодавства та рішень органів виконавчої влади про дорожній рух і його безпеку; організація будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів та ін.

При цьому ч. 3 ст. 14, ч. 1 ст. 16 Закону України «Про дорожній рух» передбачено, що учасники дорожнього руху мають права на безпечні умови дорожнього руху, на відшкодування збитків, завданих внаслідок невідповідності стану автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів вимогам безпеки руху. Водій має право на відшкодування збитків завданих внаслідок невідповідності стану автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів вимогам безпеки руху.

Відповідно до ч. 5 ст. 9 Закону України «Про дорожній рух» до компетенції власників автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів належить компенсація витрат власникам транспортних засобів, якщо дорожньо-транспортні пригоди сталися з причин незадовільного експлуатаційного утримання автомобільних доріг; забезпечення безпечних умов дорожнього руху; забезпечення учасників дорожнього руху інформацією з питань стану аварійності та дорожнього покриття; вирішення питань експлуатації автомобільних доріг; термінове усунення пошкоджень на автомобільних дорогах, вулицях та залізничних переїздах; своєчасне виявлення перешкод дорожньому руху та їх усунення, а у разі неможливості – невідкладне позначення дорожніми знаками, огороджувальними і направляючими засобами; організація виконання встановлених вимог щодо забезпечення безпеки дорожнього руху. Власники доріг, вулиць та залізничних переїздів або уповноважені ними органи несуть відповідальність за створення безпечних умов руху на дорогах, вулицях та залізничних переїздах, що знаходяться у їх віданні.

З огляду на зазначені вимоги матеріального права, відшкодування збитків, яка завдана власнику автомобіля внаслідок дорожньо-транспортної пригоди внаслідок невідповідності стану автомобільної дороги здійснюється саме власником такої дороги або його уповноваженим органом.

Відповідно до п. 11 Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів правил користування ними та охорони, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №198 від 30.03.1994 року, яким передбачено, що власники дорожніх об’єктів або уповноважені ними органи, або дорожньо-експлуатаційні організації зобов’язані: своєчасно і якісно виконувати експлуатаційні роботи відповідно до технічних правил з дотриманням норм і стандартів з безпеки руху; постійно контролювати експлуатаційний стан усіх елементів дорожніх об’єктів та негайно усувати виявлені пошкодження чи інші перешкоди в дорожньому русі, а за неможливості це зробити – невідкладно позначити їх дорожніми знаками, сигнальними, огороджувальними і направляючими пристроями відповідно до діючих нормативів або припинити (обмежити) рух; відшкодовувати в установленому законодавством порядку збитки власникам транспортних засобів, якщо дорожньо-транспортна пригода сталася внаслідок незадовільного утримання доріг, вулиць, залізничних переїздів.

Тобто, якщо обговорюване ДТП трапилось на ділянці дороги власником якого є Районна адміністрація і вказана Районна адміністрація не має укладеного договору з іншою установою про експлуатаційне утримання цієї дороги, відшкодувати завдані вам збитки повинна саме районна адміністрація. Чи є договори на експлуатаційне утримання доріг між Районними адміністраціями та Дорожньо - експлуатаційними організаціями можна встановити направивши відповідні запити (звернення) до самої ж районної адміністрації. При цьому у випадку наявності Договорів між Районними адміністраціями та Дорожньо-експлуатаційною організацією необхідно в першу чергу зрозуміти чи такий договір передбачає саме експлуатаційне утримання дороги або ж просто поточний ремонт. Від правильного визначення хто зобов’язаний здійснювати експлуатаційне утримання дороги де трапилась ДТП (огородити яму, встановити попереджувальний знак, посипати ожеледицю та ін.) буде залежати чи зможе Суд захистити ваші права та стягнути завдані збитки з винуватця.

І на кінець, на дорогах у нас дійсно трапляються і ями і ожеледиця. При цьому, якщо бути обачним, зазвичай неприємностей можна уникнути. Якщо вже потрапили в халепу не панікуйте та пам’ятайте, якщо з початку вчинете правильно, матимете хороші шанси повернути гроші.

Додаю декілька рішень у схожих справах. Їх можете проглянути ТУТ і ТУТ.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео