Віра Олександрович

Чи підуть діти 1 вересня у Тернополі до школи, залежить лише від Києва

Надал_ф

До початку нового навчального року залишилося якихось 5 днів. Тож у Тернополі нині немає таких батьків, яких би не хвилювало болюче питання: чи запрацюють повноцінно 1 вересня наші освітні заклади і чи не доведеться школярам знову навчатися дистанційно?

Роз’яснення з цього приводу сьогодні, 26 серпня, дав голова міської ради Сергій Надал. Причому він зробив уточнення: і ситуація, і інформація можуть будь-якого дня змінитися. Наразі ж йдеться про три ймовірні сценарії, складені у Києві.

– Перший. Повноцінне навчання із жорстким дотриманням епідеміологічних норм, – розповідає він. – Усе відбувається, згідно із попереднім плану підготовки навчального року. Навчання розпочинається 1 вересня. Однак із мінімізацією масових зборів дітей, тобто – не проводяться лінійки і загальношкільні заходи з великою кількістю дітей. Натомість обов’язковими стають: дезінфекція приміщень, постійний масковий режим. 

У школах доведеться проводити щоденний моніторинг здоров’я дітей і температурний скринінг, наголосив мер. Якщо раптом будуть виявлені хворі або хворий, то весь клас піде на карантин. Відповідно, навчання тоді триватиме в режимі онлайн.

– Другий сценарій – менш оптимістичний, – додає Сергій Надал. – Йдеться про  перенесення початку навчального року. Орієнтовно – на 2 тижні. Згодом у школах працюватимуть із врахуванням обмежень, перелічених у першому сценарії.

Натомість третій сценарій, за словами мера, – онлайн-навчання. Виняток у такому разі зроблять лише для учнів початкових класів. Вони все-таки ходитимуть до школи.

– Коли ситуація нормалізується, школи запрацюють із обмеженнями, що перелічені в першому сценарії, – додає Сергій Надал. – Проте, за певних умов, можливий і змішаний сценарій: частина класів навчається у школах, а частина – онлайн. Зрозуміло, що найкращий варіант – перший. Ми всі до цього прагнемо.

Хто врешті вирішуватиме долю тернопільських школярів? За словами міського голови, все залежить від подальших рішень Уряду.

– Якщо кількість хворих у місті буде перевищувати граничні епідемічні показники, то почнуть діяти загальноукраїнські обмежувальні норми, – додає мер. – А вони нам напряму заборонять вести дітей до школи. Тому зараз ймовірність другого варіанту зростає із кожним днем. Якщо доведеться застосовувати онлайн-навчання від самого початку навчального року, то це буде найгірший варіант. Сподіваємося, що до цього не дійде.

Сергій Надал визнав: ситуація із захворюваністю на COVID-19 у Тернополі, як і загалом в Україні, нині є дуже напруженою. І хоча на рівні міста всі підготовчі роботи до початку шкільного сезону вже завершили, кінцеве рішення, коли і як будуть вчитися наші діти – все-таки за Києвом.

Фото з трансляції сесії на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео