Віра Олександрович

Чи потрібні ГЕС на Дністрі – все одно вирішать у Кабміні (документ)

Лист із Адміністрації Президента отримали у Тернопільській обласній раді.

Датований цей важливий документ 6 квітня, але на сайті головного представницького органу краю він з’явився лише сьогодні, 11 квітня. Текст - короткий (див на фото – прим.), але його суть – доволі значима. Виявляється, звернення депутатів стосовно перегляду рішень щодо будівництва каскаду ГЕС на Дністрі передали… у Кабінет Міністрів. Мовляв, це – компетенція Уряду, а не Президента. Тим паче, Указ «Про створення національного природного парку «Дністровський каньйон» 3 лютого 2010 р. підписував не Петро Порошенко, а кум нинішнього очільника України – Віктор Ющенко.

unnamed (16)
unnamed (16)

Нагадаю, саме Уряд виступив ініціатором ухвалення Програми «Про затвердження Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2017-2025 роки». І саме в цьому документі йшлося про можливість побудови каскаду ГЕС на Дністрі. Від самої появи ця ініціатива центральної влади спричинила спротив у місцевих науковців і громадських активістів (читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ прим.). Через те, що громада неодноразово зверталася зі своїми вимогами до депутатів і влаштовувала пікети на інші акції, обласна рада і ухвалила звернення про заборону зведення гідроелектростанцій на річці (читайте ТУТ, ТУТ і ТУТприм.). І що? Президент відсторонився! Чи збудують ГЕС на Дністрі – все одно вирішуватимуть у Кабміні.

unnamed (19)
unnamed (19)

Отже, ставити крапку ще зарано. Так, протести відбулися навіть у Молдові, але центральній владі, схоже, байдуже. І активістам слід про це пам’ятати…

unnamed (17)
unnamed (17)

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора і з відкритих джерел

Ключові: Тернопільщина, Терен, обласна рада, ГЕС, Дністер, звернення

Вибір читачів за тиждень

Відео