Чи призначать сьогодні голову НБУ?

Смолий

Як відомо, Україна уже майже рік перебуває без глави Національного банку. На початку січня Президент Петро Порошенко видав указ про призначення на посаду керівника НБУ уродженця Тернопільщини Якова Смолія. Проте саме голосування депутати Верховної Ради уже декілька раз переносили.

Спочатку призначення мало відбутися на початку лютого, потім 17-18 лютого, після цього голосування перенесли на 1 березня, проте і тоді рішення не змогли прийняти, та пересунули на вирішення питання про призначення глави НБУ на сьогодні, 15 березня.

- Коротко з кадрових питань. Парламент повинен прийняти рішення по трьом посад - глави НБУ, голови Рахункової палати і Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Прізвища претендентів ніби як вже узгоджені, зараз вирішується в якому порядку будуть йти голосування. Оскільки в силу очевидної несумісності посад, ставити все три призначення одним пакетом - це легкий перебір, що межує з абсурдом, зараз йдуть переговори про порядок голосування. На даний момент порядок такої: Глава Рахункової палати - Валерій Пацкан (БПП, група УДАР), Глава Нацбанку - Яків Смолій (в.о. голови НБУ), Омбудсмен - Людмила Денисова (Народний фронт), - повідомляє депутат Мустафа Найєм.

Тому існує ймовірність, що таким порядком голосування депутати знову відсувають прийняття рішення про призначення керівника НБУ.

- Очевидно, вся ця чехарда з-за голови НБУ, якого у країни немає вже більше року. Портфелі Омбудсмена та голови Рахункової палати - це вже торги, від яких хлопцям складно відмовитися. Призначення Омбудсмена - це взагалі окрема тема. Під час прийняття нової редакції закону «Про Конституційний суд України» парламент вніс зміни в регламент роботи ради, якими дозволив призначати і звільняти Омбудсмена відкритим голосуванням. У той час як профільний закон про Уповноваженого каже, що кандидати на цю посаду призначаються тільки закритим голосуванням. Правова колізія може стати перешкодою для прийняття рішення Втім, все це ще неточно - кожна сторона впевнена, що ні з чим залишать саме їх. Всі ці три посади, м'яко кажучи, про різне і все це голосування ще раз винесе внутрішні торги в зал і на трибуну, - зазначає Мустафа Найєм.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео