Оксана Бучко

Чи врятують тернополян граничні ціни на газ від Уряду?

254834

Граничну ціну на газ встановили у Кабінеті Міністрів. Вона не повинна перевищувати 6,99 гривень за кубометр. Такі «знижки» у Тернопільській міськраді називають фікцією.

Нагадаємо, що зафіксувати ціни на рівні 1-го кварталу 2020 року вимагають громади Тернопільщини.

Про граничну ціну йдеться у Постанові №25 від 18 січня 2021 року, опублікованій на Урядовому порталі. Цю ціну установили на період карантину – до 31 березня 2021 року.

- Установити з 1 лютого 2021 року на період дії карантину, але не довше ніж до 31 березня 2021 р. граничну ціну на природний газ за договорами поставки між побутовими споживачами і постачальниками, зокрема, постачальником «останньої надії», на рівні 6 гривень 99 копійок за 1 куб. метр (з урахуванням ПДВ, плати за транспортування магістральними газопроводами до внутрішніх точок виходу з газотранспортної системи)", – йдеться в тексті постанови, повідомляє suspilne.media.

Проте, тернополяни заплатять за газ у лютому на 400-600 грн більше, а у січні на 500-700 грн більше. Адже, як пояснив мер Сергій Надал, «Нафтогаз» підняв ціну на газ на 2,30 порівняно з жовтнем з 4,7 грн до майже 7 грн за куб. Порівняно з груднем ціна зросла більше ніж на 50 коп за куб. Більшість облгазів залишили ціну на рівні 9-10 грн за куб. Ціна за доставку виросла у 1,5 рази. Комунальним підприємствам теплокомуненерго, які постачають тепло і гарячу воду у домівки більшості українців, не дали жодної знижки.

Також він звернув увагу, що Уряд залишив без змін підвищення майже у 2 рази тарифу на електроенергію. Це означає, що подорожчає водопостачання, виростуть ціни на товари і послуги.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео