Чи справді інвестувати в альтернативну енергетику невигідно?

Намічені урядом України реформи та програми розвитку, є довготерміновими і вимагають великих інвестицій, а економіці країни потрібні термінові заходи для розігрівання внутрішнього ринку.

Потрібно сконцентруватись на створенні нових кластерів економіки. Абсолютно недоцільно вкладати останні ресурси та позичені гроші у віджилі галузі – вугільну, металургію, важке машинобудування. Починати потрібно з тих напрямків, які дадуть позитивну, мультиплікативну віддачу вже зі старту. Це повинні бути напрямки з достатнім законодавчим забезпеченням, економічною привабливістю, реальними джерелами фінансування.

Тут мова йде про енергетичну ефективність, енергозбереження, зміни в ЖКГ , розвиток «зеленої» енергетики. Досвід і досягнення Німеччини в цих галузях показують те, що запуск розвитку нових сфер економіки допоможе вирішити багато проблем країни.

Населення України, бізнес та держава можуть отримати позитив від впровадження енергомодернізації ЖКГ, сучасних «зелених» технологій. Експерт пробує розвіяти міф, створений олігархічними «динозаврами» про невигідність і високу затратність відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) у порівннні з трандиційною енергетикою.

Традиційна енергетика завжди отримувала субсидії з бюджету, а ВДЕ отримує субсидії через покупців електроенергії. Витрати на ВДЕ, завдяки дотуванню, прозорі та однозначні, а підтримка атомної, вугільної енергетики відбувається в основному з державного бюджету за «мутними» схемами. Для прикладу, в ФРН після підрахунків прихованих від бюргерів затрат виявилось, що додаткові затрати на традиційні джерела енергії набагато вищі, ніж підтримка ВДЕ. В 2012 році вугільно-атомне лоббі обурювалось з приводу 13 мільярдів євро для ВДЕ, а самі вони тихо переклали на плечі споживачів 40 мільярдів євро.

Важливо відзначити, що, на відміну від дотацій в традиційну енергетику, дотування альтернативної енергетики йде не в добування викопних ресурсів, і не в лакування древніх технологій, а на всі 100% йде у нові виробництва та дослідження, тобто служить рушієм економіки та розвитку технологій.

Розвиток ВДЕ відкриває великі шанси для бізнесу. Вже зараз інвестиції в цю галузь складають в глобальному вимірі 200 мільярдів доларів США щорічно. 

Менше ніж за 10 років кількість робочих місць у ВДЕ Німеччини збільшилась вдвічі і досягла 380 тис осіб. Зусилля, спрямовані на підвищення енергоефективності, передусім за рахунок теплоізоляції будинків, створили додатково 140 тис. робочих місць. Згідно даних компанії Роланд Бергер, в 2020 році у сфері ВДЕ буде працювати більше осіб, ніж в автомобілебудуванні і машинобудуванні разом взятих. Проектуючи ці сотні тисяч німецьких робочих місць на особливості українського ринку робочої сили, ця цифра може бути як мінімум втричі вищою – близько 1-1,5 мільйона осіб.

Перспективним та необхідним є шлях для енергетичної безпеки через розвиток біогазової галузі, яка має можливість виробляти на сировинній базі агропромислового комплексу щорічно близько 10 мільярдів кубометрів біометану, за якістю подібного до природного газу. Для цього потрібно збудувати протягом 10 років до 3 тисяч біогазових заводів потужністю по 700 м3 біогазу на годину. В ФРН вже зараз задіяно 8000 установок. Щоб створити такий напрямок в Україні, потрібні сотні будівельних, машинобудівних підприємств та агрофірм. Не варто розраховувати на «зелений» тариф для виробництва електроенергії, а переводити ці засоби на розвиток біометану і запомповувати його в газотранспортні мережі країни.

Потенціал енергомодернізації ЖКГ є надзвичайно великим. В Східній Німеччині об’єм реконструкції - 2,18 мільйони квартир, а це приблизно 22 тисячі багатоповерхівок (по 100 квартир в кожній). На даний час вже реконструйовано 70% будинків. Загальні затрати на проведення модернізації панельних будинків в Німеччині склали 6,2 мільярди євро – про необхідність модернізації житлового та нежитлового фонду України не варто й дискутувати. 

За попередніми розрахунками, щорічна економія газу після темомодернізації ЖКГ складе 5 мільярдів м3. При цьому будуть створюватися сотні тисяч робочих місць протягом десятиліть. Впровадження програм з виробництва біогазу, зменшення споживання газу ЖКГ дозволить не «викидати» валюту з країни для купівлі газу, а пустити її на модернізацію країни.

Такі пропозиції надали представники Німецько-Українського Форуму для українського уряду підчас візиту прем’єр-міністра в Берлін – за даними energefficiency.in.ua.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео