Ростислав Фук

Ціни на черешню в Україні б’ють рекорди

Експерти зазначають, що цьогорічний урожай черешні може бути пізнішим, якщо взагалі буде

Українці в середині травня зіштовхнулися із «космічними» цінами на черешню. Так, часом ціни сягають 600 гривень або навіть перевалюють 1000 за кілограм. Про це повідомляє Хвиля, пише agronews.ua.

Так, кияни у соцмережах вказують на вартість черешні на ринках по 750 гривень чи навіть 1200 гривень.

На сервісі Fruit Time пропонується купити кісточковий плід за 1 498,40 грн за 1 кг. Не дивно, адже країною походження вказано Іспанію.

Експерти зазначають, що цьогорічний урожай черешні може бути пізнішим, якщо взагалі буде. Тому високі ціни можна пояснити дефіцитом і, як наслідок, закупівлею дорогою імпортної черешні.

Річ у тім, що цього року період запилення більшості кісточкових фруктів супроводжувався дощами та вітром. Саме в ту пору, коли черешні та інші фрукти починали формувати плоди у травні, погода була холодною та дощовою.

Якщо погода буде теплою та без опадів, тоді є шанс на врожай черешні та вишні. У разі нестачі вітчизняних фруктів їх можна імпортувати з інших країн. При цьому ціни будуть високими. Але ми матимемо, що пропонуватимемо споживачам, – так висловився президент Української Плодоовочевої Асоціації Тарас Баштанник.

Крім того, слід зазначити, що сусідня Молдова, яка постачала велику кількість садівницьких культур і відносно недорого, цього року теж збиратиме із запізненням на тиждень – десять днів від минулорічних графіків.

Причина в холодній погоді у квітні та на початку травня, що затримало процес вегетації ранньої черешні та абрикосів у всіх районах країни. Великого врожаю не очікують. Але чіткіше прогнози можна буде вибудовувати у червні. Принаймні у Молдові роблять ставку на пізніші сорти.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео