Тамара Коблик

Цьогоріч ціна на лохину буде щонайменше на 10% вищою

За прогнозами експертів, кілограм органічної лохини може коштувати цьогоріч 300 гривень за кілограм, з вересня трохи дорожче

Ціна на українську органічну лохину цього літа не буде дешевою, ніж минулі роки, оскільки чимало процесів її вирощування, зокрема система поливу, залежить від електроенергії. Про це пише «Високий замовк».

На полях, де вирощують ягоди, використовують генератори, дехто з фермерів їх придбав у кредит. Також на вартість ягоди впливатиме підвищена мінімальна зарплатня, ріст цін на електроенергію та паливні матеріали. Про це розповів керівник компанії «Органічний сад» (ТМ Stynava organic garden) Богдан Боднар.

Він вирощує лохину у гірському селі Верхня Стинава Стрийського району (єдине на Львівщині підприємство, що має сертифікат якості органічної продукції на цю ягоду). Лохину-органік також вирощують на полях Київщини та Житомирщини.

У Верхній Стинаві цьогоріч перша лохина дозріла на два тижні раніше, ніж зазвичай. Частину ягід постраждали від перепадів температур, коли у травні вночі та вранці були заморозки.

У Карпатах зараз надовго відключають світло, тож залежимо від роботи генераторів і їх роботу потрібно додавати щонайменше 10% до ціни лохини. Також чимало ягід були понищені через весняні приморозки та град. Особливо постраждали ранні та середні сорти ягід. Пізні сорти лохини вціліли,— зазначив Богдан Боднар.

Він також додав, що на ціну лохини  впливатиме катастрофічна нестача кадрів, які в сезон працюють на полі. Цього сезону аграрій залучить 40−50 людей, які зароблятимуть з кожного кілограма збору лохини 15−20 гривень.

За прогнозами експертів, кілограм органічної лохини може коштувати цьогоріч 300 гривень за кілограм, з вересня трохи дорожче. Не органічна ягода буде значно дешевшою.

Фото Терену

Вибір читачів за тиждень

Відео