Орест Сарматський

Де вирощуватимуть 700 га горіхів на зрошенні? (Агро-новини)

n10

На території Яришівської та Кремінської сільських  рад Вінницької області ТОВ «Український волоський горіх» успішно реалізує інвестиційний  проект  із вирощування  горіхів. Про це повідомляє прес-служба Вінницької ОДА.

1003
1003

Проект започатковано у 2015 році, його проектна  потужність  – 970 га, що дає можливість створити 60 додаткових  постійних робочих місць. Кошторисна вартість складає 218 млн грн.

«Вінниччина є провідним регіоном України з виробництва продукції садівництва, її переробки та вирощування посадкового матеріалу. В структурі виробництва валової продукції сільського господарства плодово-ягідна продукція займає 3,2%. Протягом останніх років в Україні інтенсивно розвивається галузь горіхівництва. Кожен рік в Україні збирається понад 100 тис. тонн волоських горіхів. З них 6 тис. тонн дає Вінниччина. Дві третини цього врожаю спрямовується на експорт», — відзначив голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій. За його словами, якість українських земель, клімат вважаються найкращими для вирощування горіхових дерев, тому наші горіхи за якістю кращі у порівнянні з тими, які вирощують в Америці чи Китаї.

Наразі закупівельна ціна на українські горіхи є низькою через відсутність повноцінних промислових насаджень, коли партії формуються неоднорідні, більшість горіхів  збирається або в присадибних господарствах, або ж по лісосмугах. У зв’язку з цим даний проект для області є надзвичайно актуальним та перспективним.

На сьогодні саджанці волоського  горіха  іноземної селекції висаджено на площі 710 гектарів. Обсяг освоєних інвестицій  - 227 млн грн. З початку року  освоєно 2,5 млн грн. У рамках проекту відновлюється зрошувальна  система на території  Яришівської та Кремінської  сільських рад. Розроблена  проектно-кошторисна документація  вартістю 240  тис. грн, вартість  відновлення системи становитиме  понад 4 млн грн. Уже відновлено насосні станції, електролінії та трансформаторні  підстанції, центральні  магістралі. Облаштовано  понад два  кілометри нової внутрішньогосподарської  зрошувальної системи. Полив  буде здійснюватись на площі 710 га.

Експорт цукру скоротився на 12%

Упродовж квітня поточного маркетингового року було експортовано 41,8 тис. тонн цукру, що на 12% менше, ніж попереднього місяця. Про це повідомляє прес-служба НАЦУ «Укрцукор». 

0801
0801

«Хоча темпи відвантажень дещо знизились: у квітні майже на 12% менше, ніж в березні, географія експорту не змінилась. Найбільше поставок було здійснено до Узбекистану – 55%», — прокоментувала керівник аналітичного відділу НАЦУ «Укрцукор» Руслана Бутило.

Окрім того, 12% поставок у квітні було здійснено до Великобританії, ще 6% до Азербайджану та близько 15% — до Молдови, Лівії і Туреччини.

Сумарно, експорт цукру за  вересень-квітень  2017/2018 МР становить 379,9 тис. тонн.

Нагадаємо, середнє значення Індексу цін на цукор ФАО склало в квітні 176,6 пункту, що на 8,9 пункту (4,8%) нижче в порівнянні з березневим показником і на цілих 24% нижче в порівнянні з рівнем квітня 2017 року.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео