Тамара Коблик

Дев'ятимісячній Тетянці з Тернополя провели унікальну операцію з пересадки печінки (фото)

Медики боролися за життя дитини майже добу

Унікальна трансплантація печінки тривалістю майже добу з одномоментною корекцією вади серця: в Охматдиті врятували 9-місячну пацієнтку. Про це розповіли на сторінці МОЗ України у фейсбуці.

Тетянка народилася в Тернополі у лютому 2023 року з вродженою вадою серця, яку діагностували ще в утробі матері. Після народження у дівчинки виявили ще й захворювання, що спричиняє печінкову недостатність. Батьки дівчинки шукали порятунку в багатьох лікарнях, проте не скрізь могли допомогти Тетянці, а дехто радив звернутися до закордонних клінік. У тримісячному віці вона потрапила до столичного Охматдиту, лікарі якого дали довгоочікувану надію.

У 9 місяців Тетянка мала порушення розвитку, що загрожували життю. Кожне з них можна було коригувати в різний час і спосіб, а одночасне хірургічне втручання було ризиковим. Однак без операції дівчинка не мала шансів на життя.

Спеціалісти організували консиліум і прорахували всі можливі варіанти оперативного втручання: оцінили ризики і вирішили поєднати дві операції так, щоб не нашкодити маленькій пацієнтці. Операція – унікальна: з одномоментною корекцією вади серця та трансплантацією печінки від донора – мами.

Такий варіант трансплантації печінки з одномоментною корекцією вади серця виконувався вперше в Україні.

Майже добу – 23 години – за життя маленької Тані боролися неймовірні команди спеціалістів: медики з Центру дитячої кардіології і кардіохірургії, спеціаліст з Національного інституту раку, хірурги-трансплантологи, анестезіологи-реаніматологи, трансфузіологи, діагности, лабораторна служба, медсестри та інші фахівці НДСЛ «Охматдит». А життєдіяльність дитини до операції підтримувалась у відділенні інтенсивної та еферентної терапії гострих інтоксикацій, - йдеться  у повідомленні. 

Зараз життєрадісна дівчинка почувається набагато краще, постійно посміхається та вже готується до повернення додому.

Бажаємо Тані та її мамі Олі, яка віддала частину своєї печінки для порятунку донечки, бути здоровими та щасливими! Дякуємо всім спеціалістам, які творять справжні дива та рятують малечу навіть тоді, коли шансів на життя майже немає. Пишаємося нашими медиками!

Фото МОЗу

Вибір читачів за тиждень

Відео