Оксана Бучко

Деяких тернополян звільнять від оплати за підігрів під’їздів за грудень

У будинках, де стояки відсутні, оплата за грудень минулого року скасовується.

Оплату за підігрів під’їздів власникам індивідуального опалення у Тернополі скасують згідно з результатами перевірки спеціальних інвентаризаційних комісій у таких будинках. Там, де виявилось, що трубопроводи перекриті або ізольовані від квартир з індивідуальним опаленням (далі - ІО), нарахування за згадані вище послуги мешканцям скасують, але лише за грудень 2021 року. Надалі оплату проведуть згідно з методикою, розробленою центральною владою.

Про це повідомили на засіданні виконавчого комітету 16 лютого, проголосувавши за рішення «Про нарахування оплати за комунальні послуги».

- Комісія працювала 1,5 місяця, - зазначив заступник мера Владислав Стемковський. – Ми можемо регулювати оплату за грудень, адже новий закон про нарахування прийняли 28 грудня.  Згідно з обстеженнями комісії у деяких будинках транзитні трубопроводи перекриті або ізольовані від квартир, де є індивідуальне опалення. Ми приймаємо рішення не нараховувати додаткової оплати таким власникам за опалення будинків. Тобто, якщо стояки відсутні – оплата скасовується. Це стосується грудня 2021 року. Від січня 2022 року ми змушені керуватись методикою центральної влади.

Як додав мер Сергій Надал, хоч підприємствам буде нелегко виконати таке рішення, все таки йдуть назустріч жителям.

Нагадаємо, у Тернополі, як і в більшості міст України, місцеві постачальники тепла – такі, як «Тернопільміськтеплокомуненерго» почали нараховувати усім мешканцям плату за опалення місць загального користування в будинках, де є частково індивідуальне та центральне опалення. У нових платіжках суми подекуди сягали на понад 700 грн більше звичної оплати.  

Також «Терен» писав, що формула нарахувань потребує багато уточнень, а перерахунок провели без врахування безлічі моментів.

Крім того, йшлося і про компромісний варіант виходу з ситуації із рахунками за опалення приміщень загального користування.

До слова, за даними «Тернопільміськтеплокомуненерго», загалом у Тернополі - близько 67 тисяч помешкань у житловому фонді, де є одночасно централізоване та індивідуальне опалення, а приблизно 23 тисячі - мають ІО. Це означає, що система – вкрай розбалансована. Такої проблемної картини немає в жодному іншому обласному центрі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео