Віра Олександрович

До «Омікрону» додався грип: у Тернополі посилять карантин, закриють ігрові кімнати і масові зібрання (фото, відео)

Штаб (1)

Додаткові карантинні обмеження вирішили запровадити в Тернополі через погіршення ситуації із захворюваністю на COVID-19.

Стартує більшість нових вимог у середу, 26 січня. Так вирішили під час чергового онлайн-засідання міського оперативного Штабу із боротьби з надзвичайною ситуацією, що відбувся сьогодні, 24 січня. Найбільше медиків схвилював стрибок числа хворих серед дітей. Тому вони вирішили спрацювати на випередження, але дати підприємцям один день на підготовку до вказаних нижче змін.

- Упродовж останнього тижня в рази зростає кількість хворих на COVID-19 серед мешканців Тернопільської громади, - каже міський голова Сергій Надал. - Значно більше людей із коронавірусною інфекцією потрапляють у лікарні. Спостерігається ріст захворюваності і серед дітей.

Згідно із критеріями МОЗу, Тернопіль нині належить до «помаранчевої» зони карантинних обмежень, тому у місті могли запровадити додаткові вимоги для того, щоб розірвати ланцюг захворюваності.

Дементьєв (1)
Дементьєв (1)

- Погіршення ситуації без сумніву пов’язане із циркуляцією «Омікрону», - каже в. о. директора ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Юрій Дементьєв. – Нещодавно ми повідомляли про 26 доведених випадків, але вже маємо дані про 33. Причому подаємо результати на підтвердження вибірково. Звісно ж, хворих на цей штам більше.

Крім того, за його даними ми вже перевищили на 20% епідемічний поріг із захворюваності на грип і ГРВІ. Це також дуже хвилює медиків, бо ускладнює загальну ситуацію.

Заслухавши виступи медиків та інших учасників засідання, серед яких були і правоохоронці, які контролюють виконання рішень Штабу, ухвалили такі кроки: 1. Обмежити доступ до структурних підрозділів міської ради відвідувачів. Працівникам Тернопільської міської ради забезпечити можливість подання документів, заяв, звернень, тощо поштовими чи електронними засобами. 2. Заборонити роботу закладів громадського харчування і перебування відвідувачів у закладах ресторанного господарства після 22-ї і до 7-ї години, із забороною проведення розрахункових операцій після 21.00, крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень і замовлень «на виніс». 3. Заборонити роботу дитячих ігрових кімнат. Заповнення залів кінотеатрів – 50%.

4. Управлінню освіти і науки наказали рекомендувати керівникам закладів освіти: - організувати освітній процес для учнів 5-11 класів закладів загальної середньої освіти усіх типів і форм власності із використанням технологій дистанційного навчання, виходячи з об’єктивної ситуації із захворюваності у кожному закладі, зокрема, для учнів 1-4 класів:

- забезпечити належним чином освітній процес відповідно до вимог чинного законодавства (постанови головного державного санітарного лікаря від 06.09.2021 р. №10 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)»); - забезпечити належну якість повітря приміщень у закладах освіти; - забезпечити неухильне подання інформації до ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ» щодо кількості відсутніх дітей у закладах освіти, кількості закритих класів, закладів.

Осадця (1)
Осадця (1)

5. Суб’єктам господарювання поновити на входах інформаційні матеріали із зазначенням можливої максимальної кількості відвідувачів одночасного перебування, відповідно до постанови КМУ від 09.12.2020 р. №1236.

6. Із 24.01.2022 р. тимчасово заборонити масові зібрання, дискотеки, святкові події, крім випадків 100% вакцинації усіх учасників таких заходів із заповненням приміщень, що не перевищує 50% загальної кількості (контроль покласти на організаторів заходів і керівників-адміністраторів).

Шевчук (1)
Шевчук (1)

  1. Управлінню транспортних мереж і зв’язку рекомендували організувати максимально можливу вакцинацію водіїв і кондукторів громадського транспорту. Змін щодо кількості пасажирів у салонах тролейбусів і автобусів поки що не вводитимуть (сидячі + 50% стоячих місць – прим.).
  2. Весь персонал закладів громадського харчування, торгівлі та інших закладів побутового обслуговування населення (крім товарів першої необхідності), що обслуговують населення з приймання відвідувачів, повинен бути 100% вакцинований і заповнення приміщень не перевищувати 50% загальної кількості.

Фото зі сторінки Тернопільський міський штаб для боротьби з коронавірусом у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео