Оксана Бучко

Добровольців Тернопільщини вперше нагородять на церемонії «Лицарський хрест»

Нагороди та пошану віддадуть 20-ом добровольцям Тернопільщини, 5-ом  з яких посмертно, під час народної церемонії «Лицарський хрест добровольця». Таке дійство вперше проведуть в Тернополі 29 червня. Коштами для організації церемонії допомогли усі небайдужі жителі міста.

Захід організовує ВГО «Лицарський Хрест» спільно з Тернопільськими громадськими активістками – Руженою Волянською та Юлією Мамчак. Також організації заходу сприяють Тернопільська обласна та міська ради, Тернопільська ОДА, місцеві підприємці та активісти.

– Наше завдання – не тільки вшанувати українських добровольців, але й висвітлити подвиг кожного учасника Добровольчого руху, який повинен надійно зберегтися у скрижалях української історії, – зазначає голова оргкомітету та режисер заходу Оксана Тунік-Фриз. – Впевнені, що ці люди гідні найвищої народної пошани. Ми живемо у той буремний час, коли в обличчях наших воїнів віддзеркалюються воїни УПА, Герої Холодного Яру, войовничі козаки-запорожці, княжі дружинники Святослава Хороброго. Всі вони і є втіленням тієї мрії про Україну, яку ми повинні пронести та передати наступним поколінням. В рамках церемонії ми вшанували добровольців Чернігівщини, Львівщини та Луганщини. На черзі Тернопільщина. І ми безмежно раді продовжувати тут розповідати про героїчний шлях українських добровольців.

62263957_347968326111456_7409910804373307392_n
62263957_347968326111456_7409910804373307392_n

Таку ідею започаткували у 2016 році Жіночою Волонтерською Сотнею Самооборони Чернігівщини (ЖеСЧе) після спілкування з молодим воїном, який не знав, чи у разі смерті хоч якась згадка про нього залишиться його маленькому сину.

– Є багато державних нагород, – зазначає голова ЖеСЧе Світлана Корольова. – Та, на нашу думку, для добровольців, які пішли за власним бажанням боронити Україну, важливішою є народна шана та любов. Тому, коли тернопільчанин,  керівник Тернопільського обласного округу ГО «Всеукраїнський союз ветеранів АТО» Іван Солдак (позивний «Берест») розробив такий орден, виникла ідея не просто нагороджувати добровольців, а робити просвітницький захід. Адже так в пам’яті нащадків закарбоуються назавжди Героїчні подвиги цих людей.

Іван Солдак зізнається, намалював орден із другої спроби. Працював над ескізом цілу ніч. Виготовити його допомогли представники різних батальйонів.

Лицарський_Хрест_Добровольця
Лицарський_Хрест_Добровольця

Урочисто вручати цей орден добровольцям нашого краю будуть у драмтеатрі 29 червня о 18:00.

Фото авторки та з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео