Віра Олександрович

Довідки – це пам`ятник «совку»: у Тернополі борються із паперовою тяганиною (фото, відео)

Про створення єдиного електронного реєстру з даними жителів територіальної громади мріють тернопільські громадські активісти і представники ОСББ. Адже це, на їхню думку, –  вкрай необхідно для оперативного отримання інформації державними і місцевими органами.

Експертне обговорення теми «Прописка і довідки у Тернополі: перехід від паперів до сучасних технологій» відбулося у прес-клубі сьогодні, 26 червня. І представники державних органів, а також різних структур місцевого самоврядування на словах були начебто не проти новації. Втім, називали чимало причин, аби її зараз не впроваджувати.

Відсутність єдиного електронного реєстру у Тернополі створює черги

Державні і комунальні структури Тернополя нині не мають єдиної електронної бази даних про жителів нашого міста. Тому для отримання різних довідок, зокрема, про склад сім'ї, реєстрацію тощо, тернополянам досі доводиться, як у часи Союзу, оббивати пороги жеків, турбувати голів ОСББ, а також керівників інших місцевих установ. Саме це спонукало громадськість виступити зі своїми ініціативами, наголосила Катерина Кондратюк – експерт Коаліції ГО «Тернопільський центр реформ», представник ГС «Рада бізнесу Тернопілля».

–  Довідка про склад сім`ї, яку у тернополян досі часто вимагають, це не просто папірець зі штампом, це  – пам`ятник «совку»! –  наголошує вона. – У реєстрі буде вся інформація про реєстрацію жителів міста. Звідти її швидко і без ускладнень будуть отримувати і працівники соцзахисту, і нотаріуси, і всі решта.

Кондратюк
Кондратюк

Експерт наполягала: відсутність єдиного електронного реєстру у Тернополі створює черги, спряє паперовій бюрократії і створює додаткове навантаження на тих працівників, які видають ці документи. Цілком погодився із нею Іван Чубатий – перший заступник начальника Управління Державної міграційної служби у Тернопільській області. Але він повідомив, що на жеки впливу у них нема.

Чубатий
Чубатий

Акцентували на тому, що треба врахувати аспект висвітлення персональних даних

Існування єдиного електронного реєстру із даними жителів територіальної громади дуже сильно спростило б роботу Управління соціальної політики – визнав його начальник Володимир Сулима. Найбільше аргументів «проти» навів Антон Горохівський – керівник Відділу реєстрації проживання особи Управління державної реєстрації Тернопільської міської ради. Мовляв, і законодавчих актів бракує, і працівників у відділі – надто мало.

–  Нотаріуси не вірять інформації з комп’ютера. Їм все одно треба нести довідку зі штампом! – наголошував він. – Дані про 220 тисяч жителів Тернополя за місяць у реєстр не внесеш… Треба вирішувати цю проблему спершу на рівні держави. До того ж, врахуйте, що це вимагатиме шалених витрат!

Втім, Катерина Кондратюк нагадала: подібні реєстри уже створені і діють у багатьох містах України. Причому їх там вивели на самоокупність, завдяки оплаті, яку вносять за користування ресурсом нотаріуси. У Києві, зокрема, сума становить 100 грн.

Шидлівський
Шидлівський

Директор ПП «Укрспецінформ» Михайло Шидлівський найбільше акцентував на тому, що треба врахувати аспект висвітлення персональних даних.

Складність ситуації визнав і голова ГС «Рада Голів ОСББ міста Тернополя» Сергій Лупак. Однак він закликав об'єднати зусилля і втілити новацію.

Лупак
Лупак

Підтримала його голова правління ОСББ «Довженка, 6А» Олеся Чванкіна. Жінка поскаржилася на те, що паперова тяганина ускладнює життя всім – і керівникам ОСББ, і людям, які змушені весь час оббивати пороги через непотрібні папірці.

Чванкіна
Чванкіна

 У кінці дискусії її учасники підбили своєрідний підсумок щодо майбутнього реєстру територіальної громади Тернополя. Оптимістичного висновку, на жаль, не вийшло. Так, реєстратори послалися на те, що чекають відповідної нормативної бази. Адже ведення подібних реєстрів, на їхню думку, ніякими законами не передбачили. У Державній міграційній службі натомість порадили не вигадували велосипед, а просто вести реєстр на їхньому офіційному сайті. Втім, наразі його ще доробляють. До того ж, виявилися перші незручності - немає пошуку за адресою.

Але реєстр буде! У цьому впевнені активісти. Вони навіть готові запросити у Тернопіль фахівців, які впроваджували подібні ресурси в інших містах України. Можливо, їхній досвід дійсно дозволить декого переконати і врешті зсунути ситуацію із мертвої точки.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео