Віра Олександрович

Дрібні фермери і великі аграрії понад рік рятують економіку Тернопільщини (фото)

Колегія1

На Тернопільщині не зраджують своїм аграрним традиціям. За збігом обставин, саме це у період епідемії коронавірусу рятує економіку нашого краю.

Такої думки – експерти, які проаналізували ситуацію в області. Засідання колегії обласної держадміністрації відбулося сьогодні, 31 березня.

Колегія2
Колегія2

На порядку денному було лише 2 питання: про фінансову підтримку виробників сільськогосподарської продукції з державного та обласного бюджетів та про стан виконання завдань Національної стратегії управління відходами у 2021 р.

– Сьогодні аграрна галузь залишається однією з провідних в економіці краю. Вона навіть в умовах коронакризи стабільно демонструє зростання обсягів виробництва, – каже директор обласного департаменту агропромислового розвитку Володимир Стахів. – Про свідчать показники виробництва валової продукції, які за 2 місяці поточного року зросли, порівняно з відповідним періодом 2020-го, на 12,5%.

Колегія3
Колегія3

За темпах приросту, з його слів, наша область нині займає 2 місце в державі. Крім того, пан Стахів похвалився тим, що Тернопільщина – лідер за кількістю діючих сільськогосподарських кооперативів. Станом на 1 січня 2021 р. їх було 102 шт.

– За кількістю створених кооперативів наша область показує 2-й результат в державі, – уточнює чиновник. – Щодо діючих, тобто тих, які здійснюють виробничу діяльність і надають послуги своїм засновникам, – перший результат. 

За попередній рік вони надали послуг на суму понад 8 млн грн, стверджував Володимир Стахів. Щоб втримати цей рівень, у поточному році з обласного бюджету передбачили фінансову підтримку для кооперативів – у сумі 1 млн грн. Ці гроші планують витратити на відшкодування, згідно з порядком, 80% вартості придбаної техніки та обладнання.

Колегія4
Колегія4

Першочергово ми надаватимемо допомогу воїнам АТО і новоствореним кооперативам, – наголошує пан Стахів. – Адже учасники АТО отримали ділянки по 2 га. Вони об’єднуються і потребують допомоги з обладнанням, щоб надалі працювати на своїй землі.

Крім того, учасники засідання в ОДА обговорили ситуацію щодо захворюваності на COVID-19, яка склалася на теренах краю. Нагадаємо, за добу на Тернопільщині зафіксували 2 сотні хворих і 11 смертей від коронавірусу. Звісно ж, це викликає тривогу у керівників краю та медиків.

Фото зі сторінки Тернопільська обласна державна адміністрація у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео