Орест Сарматський

«Диво-дитина» з Тернополя тепер здивувала і Харківщину

DSCN1312[1]

Наймолодшим учасником XVIII Рєпінського живописного пленеру у місті Чугуєві на Харківщині став обдарований школяр з Тернополя Павло Шачко.

Відкриваючи пленер, міський голова Галина Міхаєва сказала, що кожного року у серпні місто відзначає річницю з дня народження  всесвітньовідомого земляка, великого художника Іллі Юхимовича Рєпіна.

- Завдяки імені великого Рєпіна місто набуло славу і стало відоме на весь світ як батьківщина талановитого художника. Чугуїв посідав особливе місце в житті художника - саме тут митець перейнявся безмірною любов'ю до живопису, тут з-під його пензля вийшли перші полотна, звідси почався його шлях у світ популярності і всенародного визнання. Сьогодні ім'я великого майстра зобов'язує всіх нас, жителів Чугуєва, з повагою і душевним трепетом ставитися до культурно-історичної спадщини міста, дбати про збереження історичних місць та архітектурних пам'яток, пов'язаних з Іллею Рєпіним, розвивати художні традиції. Рєпінські місця здавна приваблюють майстрів живопису, будучи свого роду джерелом натхнення і підживлення таланту. Пленери, які стали доброю традицією, щороку збирають іменитих художників  України та іеших країн. І це ще одне підтвердження особливої святості батьківщини Іллі Рєпіна для його послідовників, - підкреслила Галина Міхаєва.

DSCN999
DSCN999

Серед десятка іменитих художників на пленер був запрошений і Павло Шачко, вихованець відомого в Україні тернопільського художника Миколи Дмітруха. Нагадаю, що два роки тому Павло став лауреатом першої премії у номінації «найтворчіша дитина» Всеукраїнської дитячої премії  «Диво-дитина 2015». Батько Павла, пан Петро, який разом із сином, завдяки заступнику директора благодійної організації «Президентський Фонд Леоніда Кучми «Україна» Тетяни Мельник теж відвідав пленер, поділився із «ТЕРЕНом» емоціями від поїздки на Харківщину.

- Знані художники, господарі пленеру дуже високо оцінили творчість Павла. Одні казали, що він працював за принципом – побачив-відчув-створив, інші наголошували, що в Павла у картинах проявилася дитяча сміливість та доросле бачення світу. Син створив кілька пейзажних робіт та картину із зображенням будинку, де народився Ілля Рєпін. Крім подарунків, йому вручили  спеціальний диплом, як наймолодшому учаснику пленеру, чого не було за всі роки, щоб підліток у 14 років брав участь у такому престижному мистецькому заході й отримав такі позитивні відгуки, - розповів пан Петро.

DSCN1306[1]
DSCN1306[1]

Відтепер роботи Павла Шачка прикрашатимуть місцевий музей у Чугуєві, де вже знають про нього, як талановитого юного художника з Тернополя.

Фото з домашнього архіву Павла Шачка

Вибір читачів за тиждень

Відео