Віра Олександрович

На Тернопільщині із 1 січня зросте мінімальна зарплата, зміняться вимоги і до підприємців

team

Малий бізнес на Тернопільщині має свої особливості. Так, дрібні підприємці у нашому краї надають перевагу спрощеній системі оподаткування, або «спрощенці».

Таких – чимало, аж 28 тисяч 138 осіб, повідомили у Відділі пресслужби Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

– На початку грудня 2020 року на обліку в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області перебувала 35 251 фізична особа-підприємець, – уточнюють у податковій. – Понад 97% із них, а це – 34 164 платники, здійснюють діяльність і сплачують податкові платежі. Причому 82% – застосовують спрощену систему оподаткування, а це – аж 28 138 підприємців. На загальній системі оподаткування провадять діяльність, 6026 осіб, що складає 18 відсотків.

Більшість бізнесменів, які обрали єдиний податок, надали перевагу ІІ-й групі спрощеної системи оподаткування. Їх налічується 13 493 особи. Натомість ІІІ-тю групу обрали 9 509 підприємців-«спрощенців».

– А І-шу групу єдиного податку наразі застосовують лише 5 136 осіб, – додають у податковій.

Нагадуємо, Законом України від 01.12.2020 р. за №1017-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» змінили обсяг доходів, які дозволяли б перебувати на спрощеній системі оподаткування.

– Для підприємців-спрощенців І-ї групи визначили межу в розмірі 167 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року, – наголошують у податковій. – Бізнесмени ІІ-ї групи єдиного податку можуть отримувати доходи у розмірі до 834 розмірів мінімальної зарплати. Доходи тих, хто обрав третю групу «спрощенки», не повинні перевищувати 1167 «мінімалок». 

Зважаючи на те, що із січня 2021 року мінімальна зарплата становитиме 6000 грн, то для підприємців на наступний рік обсяги доходів складатимуть відповідно 1 млн 2 тис. грн, 5 млн 4 тис. грн і 7 млн 2 тис. грн, відповідно.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео