Тамара Коблик

Експерти назвали прості правила, щоб дрова горіли в чотири рази довше

Кілька актуальних порад, якщо ви опалюєте житло дровами

В Україні цьогорічна зима може буде однією з найскладніших. Тому потрібно подумати, як економити на опаленні. Все частіше українці опалюють будинки дровами. Читайте далі, як зробити так, щоб вони горіли довше.

Про це повідомляє news.uaportal.com, пише agronews.ua.

Дрова потрібно правильно складати

Прогалини між дровами мають бути мінімальними. Чим щільніше укласти поліна, тим менше повітря проходитиме через них. Відтак, на самий низ краще обирати більші дрова, а на верх – дрібні. Розпалювати треба зверху, де лежить найменше гілля.

Цей спосіб дозволить розтягнути процес горіння, а будинок швидше нагріється. Дрібні гілочки швидко загоряться і дадуть високу температуру, а великі дрова забезпечать максимальну віддачу.

Не забувайте чистити сажу

Сажа може бути теплоізоляційним матеріалом та зменшує тягу. Проте, якщо її багато, то і дров потрібно більше, щоб отримати ту ж кількість тепла. Якщо вчасно очищати сажу, то таких проблем не виникне.

Читайте також: Як вижити у місті без опалення взимку: поради експертів

Заздалегідь приносьте дрова

Восени та взимку завчасно готуйте дрова, оскільки це дозволить зекономити на опаленні. Заздалегідь занесіть їх до теплого опалювального приміщення. Так вони нагріються і трохи підсохнуть. В ідеалі готуйте дрова за кілька днів до запалювання печі чи котла.

Регулюйте горіння

Як відомо, чим сильніше тяга, тим швидше згорає запас дров. Проте контролювати силу горіння можна. Для цього потрібно “дозувати” подачу повітря за допомогою заслінки. Після того, як піч досить розгорілася, заслінку треба почати поступово закривати, тим самим зменшуючи подачу кисню і знижуючи швидкість горіння.

Читайте також: Підготуйте ковдри і спальні мішки: що робити тернополянам у разі аварійного відключення опалення (відео)

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео