Євгенія Цебрій

На Тернопільщині почався підйом захворюваності на COVID-19 (відео)

5f76faa7ae8af079954615

Ситуація із захворюваністю на COVID-19 на Тернопільщині після новорічно-різдвяних свят погіршується. Про це свідчить зростання кількості виявлених інфікованих за добу та зростання смертності, повідомив заступник генерального директора з досліджень біологічних факторів, лікар-епідеміолог обласного центру контролю та профілактики хвороб Володимир Паничев.

- За дві останні доби у області померло 14 людей. Це великі втрати. На превеликий жаль, проблема та, яка була й раніше - помирають люди старшого віку. Ми просто наполягаємо на тому, що ці люди мають вакцинуватися, - каже він. 

За словами лікаря-епідеміолога, на Тернопільщині кілька тижнів перед новим роком спостерігали зниження захворюваності. Однак поява в країні штаму «Омікрон»,  інтенсивне спілкування під час свят, приїзд значної кількості людей з-за кордону,  недостатня увага до карантинних вимог, - все це посприяло погіршенню епідситуації в області.

- Боюся, що в 20 числах січня будемо відчувати серйозне зростання рівня захворюваності, - зазначає Володимир Паничев. - На це безперечно вплине те, що завершилися канікули, і діти вийшли на навчання, розпочнуть заняття студенти. А оскільки вони часто хворіють у легкій та безсимптомній формі, вони є поширювачами цього захворювання серед людей старшого віку.

Наразі, як каже медик, штам «Омікрон» на Тернопільщині лабораторно не підтвердили. Обласний центр контролю та профілактики хвороб в очікуванні результатів дослідження з Києва.

- Але з відповідальністю говорю, що підйом захворюваності є сигналом для того, що «Омікрон» знаходить своє поширення в області, - каже Володимир Паничев. 

Лікар-епдеміолог також додає, що на Тернопільщині масово нехтують нормами поведінки в умовах епідемії. Люди не носять масок, і це починає ставати нормою. Це сприяє поширенню інфекції.

- Звертаюся до людей молодшого віку, які зазвичай є порушниками таких вимог, що таким чином ми не зможемо захистити старших, які є вразливими до ковіду. Якщо молоді, активні і відносно здорові переносять хворобу у легкій або середній формі і не наражаються на смертельну небезпеку, то для старших все набагато серйозніше, - наголошує лікар.

Нагадаємо, наприкінці січня у області прогнозують поширення «Омікрону». Цей штам протікає легше, однак для невакцинованих становитиме небезпеку.

Тернополяни і мешканці області можуть вакцинуватися у будь-якому пункті чи центрі вакцинації, які працюють кожен день. Окрім того, усім охочим віком від 18 років дозволили бустерну дозу, яку вводять для посилення ефективності вакцини проти COVID-19.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео