Віра Олександрович

Федір Стригун: «Хочете вилікувати душу, приїжджайте у Тернопіль» (фото, відео)

Трохи містичним видався початок фестивалю «Тернопільські театральні вечори. Дебют» у неділю, 15 вересня.

По-перше, завдяки п’єсі, яку показали у Файному місті гості зі столиці. По-друге, цьому слугували щирі слова озвучені головою професійного журі заходу - Федором Стригуном.

Стригун
Стригун

- Хочете мандрувати, то їдьте десь у далекі краї, інші міста, - каже він. А якщо хочете вилікувати душу, приїжджайте у Тернопіль. Поживіть тут місяць-два. Зовсім не дарма тут проводять уже 17-й такий фестиваль. Саме це місто має стати Меккою для українських театрів. Вони мають приїздити і показувати свою творчість ось такому - вдячному глядачу!

І це казав не хто-небудь, а художній керівник, режисер-постановник і актор Львівського національного академічного українського драматичного театру ім. М. Заньковецької, народний артист України (1979), голова Львівського міжобласного відділення НСТД України, доцент, член-кореспондент Академії мистецтв України.

Вітання_стригун
Вітання_стригун

- Вам треба поїздити і подивитися на інші міста, щоб збагнути оцю глибину доброти, глибину людяності, глибину національної гордості, глибину любові до України, якими володіє Тернопіль, - додає Федір Стригун. – Жодне місто в Україні, повірте мені, такого не має. Ми, заньківчани, приїздимо сюди, як додому…

Нагадаю, XVII Всеукраїнський фестиваль «Тернопільські театральні вечори. Дебют» - головна театральна подія року. Її організатором є колектив Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру ім. Т. Шевченка. На праві гостей вони цього разу на сцену не виходитимуть.

Цьогорічні «Театральні вечори» відкрив Київський академічний театр українського фольклору «Берегиня». Цей невеликий колектив представив геніальний твір Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків». Причому зробив це дуже майстерно.

Фестиваль
Фестиваль

До речі, в історії із постановкою цієї вистави містичних збігів та обставин - незліченна кількість. Наприклад, театр розташований на вул. Івана Миколайчука, а будинок, в якому жив актор, - зовсім поруч. Режисер вистави Тетяна Матасова кілька років мріяла про постановку цієї повісті й театр обрала - теж невипадково. Навряд чи народні пісні та музика у виконанні іншого колективу звучали б так природно та органічно.

Що цікаво, на сцені того вечора фактично не було декорацій. Якби не музиканти із народними гуцульськими ритмами і не стилізовані під фольклорні костюми героїв, було б навіть важко зрозуміти, де саме відбувається дія п’єси.

Ця вистава дійсно відповідала вимогам тернопільського фестивалю, бо у ній - цілий клондайк дебютів. Актори, яких звикли бачити та сприймати як блискучих вокалістів, вийшли на сцену як драматичні актори. Не дивно, що весь зал у Тернополі завмирав під звуки музики, що лилася зі сцени…

Кажуть, дитинство та ранню юність Тетяна Матасова провела у фольклорних ансамблях. Це дійсно відчувається у дбайливому та обережному поводженні із народнопоетичною основою вистави. Власне, саме за це мисткині найбільше дякував після вистави Федір Стригун.

Теплі слова для режисерки і акторів знайшла і дружина пана Стригуна - Таїсія Литвиненко. Всім у залі дуже сподобалося, як вона хвалила якості українських жінок.

Сьогодні, 17 вересня, у програмі фесту - комедія «Емігранти» у виконанні трупи Національного академічного українського драматичного театру ім. М. Заньковецької. Режисер-постановник - заслужений діяч мистецтв України Вадим Сікорський. Докладно із програмою заходу можна ознайомитися на сайті. Початок усіх вистав - о 19.00. Квитки можна придбати у касі театру, а також онлайн. Ціни на квитки – цілком доступні. Довідки за номерами телефонів: (0352) 52-40-66, 25-05-04 або 096-724-17-26.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео