Орест Сарматський

Фермер продає креветки по 500 грн/кг (Агроновини)

1202 (Copy)

На Вінниччині працює підприємство з вирощування креветок. В акваріумах живе близько 180 тис. креветок. Вирощені на підприємстві креветки продають за ціною 500 грн/кг. Повідомляє газета «Експрес».

Підприємство розпочало свою роботу минулого року у місті Жмеринка Вінницької області. Розташувалося воно у приміщенні колишньої хутряної фабрики.

За словами заступника директора Володимира Деркача, фабрика, у якій відкрили підприємство, до цього 10 років пустувала, все було зруйновано і демонтовано.

- Близько двох років «реанімували» саме приміщення, а саму бізнес-ідею з вирощення креветок втілили у життя після того, як побачили подібне за кордоном, — додав він.

Будівля підприємства має три поверхи. Тут встановлене обладнання — великі резервуари, заповнені водою. Робота на підприємстві повністю автоматизована. Креветки потребують догляду і дотримання всіх умов.

Годують їх спеціальним кормом: картопля, борошно, крохмаль, дріжджі, риб’ячий жир і полівітаміни. Щоб виростити кг креветок — до 36 штук, потрібно 4 кг корму.

- Кілограм наших креветок коштує 500 грн. За тиждень продаємо 50-100 кг, гуртом і вроздріб. Наші клієнти — ресторани і просто любителі делікатесів, — розповів директор підприємства Петро Гижко.

Виростили жовті кавуни української селекції

У Новософіївці, що на Херсонщині, виробники моркви на демополі цього року виростили незвичайні кавуни української селекції Lucky Seed. Ягоди мають жовту шкірку з червоною м’якоттю та зелену шкірку з жовтою м’якоттю. Про це йдеться на сторінці Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва у Facebook.

- Це скоростиглі сорти, і, хоча врожайність дещо менша, ніж у класичних, як нішеві продукти вони забезпечують більш високий дохід, а також користуються великим попитом, — повідомила виробник Оксана Попик.

За словами фахівця з розвитку плодоовочевого ринку UHBDP Юлії Ярмак, зараз проходять випробування пізньостиглі сорти, які підходять для тривалого зберігання (до місяця) та не втрачають своїх товарних якостей. Вони ідеальні для експорту.

- Вирощується цікавий сорт Айс бокс (порційний) — це смачні та солодкі тонкокорі кавуни, які набирають не більше 4-5 кг, дуже зручні для зберігання в холодильних камерах та для вживання, — додала вона.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео