Орест Сарматський

Фонд із ніжним жіночим ім’ям формує у Тернополі власний архів

solom

У державному архіві створено новий фонд з матеріалами про Соломія Крушельницьку.

Свого часу головою благодійного Фонду «Соломія» Мартою Подкович до державного архіву Тернопільської області було передано пласт неупорядкованих документів, що відклалися під час діяльності Фонду за 1973, 2001-2011 роки.

Про це повідомляє сайт облдержархіву. У 2017 році працівниками відділу формування Національного архівного фонду та діловодства проведено науково-технічне опрацювання переданих документів Фонду.

Із документів і матеріалів, переданих до державного архіву області, сформовано 15 справ постійного зберігання за згадані роки.

Зокрема, в опис справ постійного зберігання включено документи, що висвітлюють основну діяльність Фонду: протоколи установчих, звітно-виборних зборів, засідань правління Ради з додатками до них, Статут Фонду (2001), копії реєстраційних документів Фонду.

До складу протоколів увійшли буклети, запрошення, програми святкування 130 та 135-річчя від дня народження С. Крушельницької, та з нагоди 5-их та 10-их роковин діяльності Фонду, проведення конкурсів молодих виконавців, благодійних концертів для збору коштів на встановлення пам’ятника видатній співачці, звіти про надходження благодійних внесків та аналізи витрачання цих коштів.

Цікавою для дослідників буде збірка документів, яка розповість про визначення місця розташування, встановлення і відкриття пам’ятника С. Крушельницькій, видатній українській співачці ХХ століття, у Тернополі. До збірки включено світлини ескізних проектів пам’ятника С. Крушельницькій та його відкриття.

Також у фонд включено окремі примірники газети «Соломія», всеукраїнського культурно-мистецького видання за 2003-2007 роки.

Збірка публікацій статей, інформацій у періодичній пресі розповість про Соломію Крушельницьку та встановлення пам’ятника видатній співачці у місті Тернополі.

Справи в описі систематизовано за хронологічною ознакою, у межах року - за номінальною.

Документальні матеріали створеного архівного фонду є цінним джерелом для вивчення історії створення та діяльності благодійного Фонду «Соломія».

Вибір читачів за тиждень

Відео