Орест Сарматський

На залізничній станції Тернопільщини тінь бравого вояка Швейка нагадала про події 125-річної давнини (фото)

Заставака54

До деяких роздумів спонукала журналістку з Чорткова Анну Блаженко тінь бравого вояка Швейка на тутешній залізничній станції.

- Так-так, то – не помилка! Адже галицькі маневри Швейка, комічного героя книги видатного чеського письменника Ярослава Гашека, відбуваються під час Першої світової війни в тодішній Австро-Угорщині і, власне, в межах Галицької трансверсальної залізниці, до якої входила й новозбудована станція Чортків. Ось це давнє фото – мить прибуття до Чорткова першого потяга, - зазначає авторка.

01 (Copy)
01 (Copy)

Вона пише, що історія залізничної станції у Чорткові така.

Рік відкриття її – 1896-й. Будівництво було розпочато 1884 року в зв'язку з прокладенням тут залізничного полотна сполученням Гусятин – Станіславів. Восени 1883 року розпочато, а до листопада 1884-го було завершено будівництво гілки залізної дороги Cхідно-Галицької частини трансверсальної залізниці — від Станіславова до Гусятина (через станції Хриплин, Палагичі, Нижнів, Чортків, Вигнанка, Копичинці) протяжністю 144 км. Перший вантажний потяг на лінії Станіславів – Бучач поїхав 1 листопада 1884 р., перший пасажирський – 15 листопада 1884 р.; до Гусятина – 31 грудня 1884 р. (радше 1 лютого 1885 р.) Регулярний рух почався з 1885 року. Так засвідчує одна зі статей найпопулярнішого інтернет-порталу Вікіпедія.

- У цьому контексті і спливають пригоди бравого вояка Швейка – носія привабливого народного гумору, що зазнає безліч комічних пригод власне в Галичині, а чому б і не у Чорткові? – зазначається у дописі.

02 (Copy)
02 (Copy)

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео