Ростислав Фук

Гроші – за паркан: нардепка з Тернопільщини не визнає своєї вини в суді

Людмила Марченко пояснила в суді, чому викинула гроші за паркан, коли в її будинок зайшли детективи НАБУ

У Вищому антикорупційному суді триває допит народної депутатки від Слуги Народу Людмили Марченко. Її обвинувачують в отриманні незаконної винагороди за сприяння у виїзді чоловіків за кордон по системі «Шлях». Про це повідомили у телеграм-каналі Центру протидії корупції.

Марченко вини не визнає та наголошує, що лише надавала консультації щодо документів, які необхідно оформити для законного виїзду за кордон у статусі волонтера.

Щодо коштів, то нардепка пояснила, що їх принесла її помічниця Анастасія Колеснік нібито на зберігання. За словами Марченко, помічниця і раніше приносила їй кошти. Адже, нібито, в Колеснік немає вдома сейфа, а дитина дошкільного віку часто дістає гроші з тумбочки і псує їх. На запитання чому викинула ці гроші за паркан, коли в будинок зайшли детективи НАБУ, Марченко відповіла, що перебувала у шоковому стані і не дуже усвідомлювала, що відбувається. Окрім того, у той час нібито мала деякі проблеми зі здоров'ям та приймала ліки. Тому припускає, що це також могло вплинути на поведінку в умовах стресу, – йдеться в дописі.

Також захист клопотав про допит Марченко у закритому засіданні, оскільки мали оголошуватись відомості про стан здоров'я.

Втім прокурор та колегія зазначили, що наразі потреби оголошувати такі відомості немає, адже це не стосується обставин справи.

Продовження допиту Марченко заплановано на 28 червня.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру у зловживанні впливом нардепці. За версією слідства, депутатка спільно зі своєю помічницею за грошову винагороду пообіцяла громадянину забезпечити отримання дозволу на виїзд за межі України, а також внесення відповідних відомостей до інформаційної системи «Шлях».

НАБУ оприлюднило фрагменти оперативного відео по цій справі.

Перший епізод, виявлений детективами, стосується отримання хабаря 6 тис. дол. США. Другий — отримання 5300 дол. США. Після отримання останнього «траншу» у 2800 дол. США двох причетних викрили.

Дії обвинувачених кваліфіковані за частиною 2 статті 28 та частиною 2 статті 369-2 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у виді штрафу від двох тисяч до п’яти тисяч п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео