Орест Сарматський

Гроші під ногами: равлики допомогли фермерці вилікуватися та заробити (Агроновини)

2501 (Copy)

Ірина та Іван Юскевичі з Львівщини вперше скуштували равликів 6 років тому, під час відпочинку в Греції. 

Тоді подружжю не дуже сподобався смак делікатесу. Але за кілька років Ірина заново відкрила для себе цих черевоногих. Тоді жінка хворіла і мала вживати продукти багаті на білок, а равлики – чудове його джерело. Посмакувавши самі, Юскевичі вирішили нагодувати равликами й інших, так з’явилася ідея заснувати равликову ферму.

Через складне захворювання крові Ірині довелося протягом чотирьох років періодично лежати в лікарні. Щоб якось відволіктись, у перервах між лікуванням жінка відпочивала в горах.

- З дитинства мій батько наголошував: “Дивіться під ноги – гроші лежать під ногами”. Гуляючи лісом, я опустила голову та побачила равлика. Тоді я згадала про подорож до Греції, – розповідає фермерка про виникнення ідеї створити таке господарство.

М’ясо равликів містить багато білка та амінокислоти. Його регулярне вживання допомогло Ірині Юскевич одужати.

Бізнес почав приносити прибуток, равликів експортували, а їх ікру продавали по 3200 євро за кілограм. Утім, через пандемію для бізнесу почались важкі часи – через карантин не вдалося експортувати до Іспанії 36 тонн равликів. Молюсків довелося згодовувати птиці, кроликам та іншим тваринам.

Фермери переорієнтувались на український ринок, а з відновленням внутрішнього туризму справи пішли вгору – Юскевичі проводять екскурсії господарством та частують гостей равликами з різними соусами.

Українська картопля поклала на лопатки європейські врожаї та ціни

Діджиталізація картоплярства впевнено крокує європейськими полями і поступово підступає до кордонів України. 

Які нові напрямки у роботі опановують фермери і якими сортами картоплі захоплюється нині Європа SEEDS розповів директор компанії «Агріко Україна» Микола Гордійчук.      

– Днями у Нідерландах пройшов Potato Day 2021, подія, яка формує тренди у європейському картоплярстві. Що незвичайного було цьогоріч на цьому легендарному зібрання і які нові сорти спричинили фурор? – На щорічні Potato Day зазвичай чекає багато людей, які займаються картоплею. У Нідерландах в цей час збираються виробники і фермери з понад 80 країн світу. Особисто я відвідую такі заходи більше 15 років поспіль.

В зв’язку з пандемією, дехто цьогоріч вирішив бути присутнім виключно у режимі онлайн. Представники компанії Agrico зробили це в змішаному форматі. Цього року гостей Potato Day розділили на дві групи, які відвідували заходи у різні дні, щоб не було одночасно великого скупчення людей на одній території.

Крім спілкування і обміну досвідом Potato Day – це можливість дізнатися про новинки, які пропонує компанія і селекціонери в цьому сезоні.

2502 (Copy)
2502 (Copy)

Це можливість почути про нові сорти, які потрапили до європейського реєстру. Дізнатися про сорти, які стали лідерами по врожайності, або ж у певній номінації, наприклад, кращий сорт для мереж. Наприклад, сьогодні велику увагу приділяють сортам для переробки на фрі та пакування в мережі.

Agrico цьогоріч представила два відносно нових сорти, на які звертають увагу, це сорти «Джолін» для пакування і «Фенна» для органічного вирощування. Був також новий сорт для переробки картоплі на фрі – це сорт «Вавілон», який Agrico пропонує на європейському ринку.

Як і раніше велика увага приділялась високоврожайним сортам, котрі відзначаються стійкістю до високих температур та посухи. В цій частині нами був висвітлений сорт «Парадізо». Чимало інтересу викликали сорти, стійкі до хвороб та придатні для біологічного вирощування. В цьому напрямку Agrico представив сорт «Алюетт».Обидва сорти внесені до українського Реєстру сортів і придатні до поширення в Україні.

Це були два дні насичені зустрічами, обміном думками і досвідом. Разом з тим вони подарували можливість побачити новинки, які добре себе показали в інших країнах.

Зокрема, ми змогли побачити що у Польщі дуже великою популярністю почали користуватися сорти з білим м’якушем. В Польщі зараз величезний дефіцит навіть на ті сорти, які у нас вже відійшли на задній план. Наприклад, на сорти «Ероу» та «Воларе».

Польська селекція свого часу фокусувалась на саме таких сортах і люди просто звикли до сортів з білим м’якушем. Це особисто моя думка. В Україні та в Європі перевагу надають сортам з жовтим, або навіть яскраво жовтим м’якушем.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео